Mount Wilson-observatoriet 110 år

Jo, det är sant. Detta fantastiska observatorium fyller 110 år. Här har celibriteter som Edwin Hubble och Harlow Shapley utfört sina gärningar som för alltid kom att ändra människans världsbild.

Mount Wilson-observatoriet är beläget i Californien, i San Gabrielbergen på en höjd av 1700 meter. Observatoriet började byggas 1904. Platsen valdes i och med det inversionslager som ofta bildas i området. Idag resulterar det i smogg och dålig luft. För 110 år sedan användes inversionens stabiliserande verkan som gör att atmosfären är ovanligt stabil, med mycket god seeing som resultat. Detta gjorde siten användbar för bl.a. interferometri.

Idag har staden Los Angeles med sina förorter brett ut sig och ljusföroreningarna gör det i stort sett omöjligt att se ljussvaga objekt från de idag flera observatorierna.

Läs gärna mera här: http://www.mtwilson.edu/1024px-PSM_V74_D518_Steel_building_and_60_inch_reflector

2 thoughts on “Mount Wilson-observatoriet 110 år

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>