Varifrån kom haven egentligen?

Under min karriär som amatörastronom och astropedagog har jag talat om att haven sannolikt kom ifrån rymden som kometer. Jag har talat om att en hel del av vattnet fanns i stenen som bildade Jorden. Sedan återigen att hälften av vattnet kom från kometer.

Nya data från Rosetta-sonden pekar nu emot att förhållandet mellan väte och tungt väte (deuterium) i kometen Churyumov-Gerasimenko inte stämmer överens med förhållandet i vattnet på Jorden.

Data från “Rosetta Orbiter Spectrometer for Ion and Neutral Analysis” eller “ROSINA” är tagna medan Rosetta-sonden går I omloppsbana runt kometen. Under sin omloppsbana befinner sig sonden i kometens koma, d.v.s. det moln av gas som avdunstar från kometens yta och således visar vad den består av.

Kan det nu vara så att vattnet från våra hav inte alls kom från kometer utan från asteroider? Eller kan det vara så att Churyumov-Gerasimenko inte är en vanlig komet utan att den i sig kommer från en annan grupp av kometer än de som ramlade ner på Jorden.

Tja… Jag sitter inte på svaret, men visst är frågan mycket spännande!?

pia18899-16
Bild: Komposit av flera bilder tagna från c:a 30 km höjd över kometen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>