Jag vet att julen skall vara ämnad familjen, men nu när alla sover och huset är tyst vänds tankarna mot rymden där ute. Mörk och fylld av mysterier erbjuder den oss nu nya äventyr.
C/2014 Q2 Lovejoy
En longperiodisk komet som upptäcktes 17 augusti i år av Terry Lovejoy* med sitt 8-tums (20 cm) teleskop. När han upptäckte kometen var den på väg in i Solsystemet. Under hösten har den ökat från en väldigt ljussvag komet för halvproffs till en som gått att upptäcka med fältkikare vid perfekta förhållanden av vana observatörer.
Den upptäcktes från södra halvklotet men ligger nu på en kurs som kommer få den att klättra upp på vår norra himmel i dagarna. Just nu är det lite av en tävling med klockan. Medan den klättrar på vår svenska himmel kommer den snart att passera som närmast Solen och därefter börja tyna bort igen.
Den 7 januari kommer den komma 0,469 astronomiska enheter från Jorden (c:a 70 miljoner km). Strax därefter kommer den att nå sin maximala ljusstyrka runt c:a fjärde eller femte magnituden. Den kan då vara synlig från mörka himlar om man har god syn, men har du en vanlig fältkikare eller ett avlångt paket under granen så ligger du bra till. (Om det inte är golfklubbor eller något annat krafs.
Bild: Kartan visar vyn söder ut från Skara kl. 22.00. Markerat på bilden ser du kometens läge den närmsta månaden. Program: SkyMap
Terry Lovejoy har hittills upptäckt fem kometer och är således en känd kometjägare.
15P/Finlay
Denna komet upptäcktes 26 september 1886 ifrån Sydafrika. Det är en periodisk komet som återkommer med c:a 13 års mellanrum. Under normala omständigheter skulle den ha passerat obemärkt förbi de flesta av oss. När den kommer närmast Solen den 27 dec. förväntades den först nå magnituden 10 vilket är på tok för svagt för att synas för amatörer som saknar kometvana.
Plötsligt hände det som ibland händer med kometer. Den ökade i ljusstyrka från magnituden 11 till magnituden 8,7. Det motsvarar en ökning i ljusstyrka på över 10x. Nu är den synlig med fältkikare och små teleskop om bara himlen är mörk och klar. Vad det kan ha för effekt de närmsta dagarna återstår att se.
Vad som kan ha orsakat utbrottet är svårt att säga. Sannolikt blev det för högt tryck i en gasficka i kometen och denna gasficka kan ha exploderat och skickat ut stora mängder is och gas i rymden som sedan snabbt tinat i solljuset och bildat ett fint gasmoln runt kometen.
Bild: Kartan visar utsikten söder ut från Skara vid 17-tiden. Spåret visar kometens läge den närmaste månaden. Dock kan vi inte förvänta oss att den syns så länge i fältkikare i alla fall. Program: SkyMap
Klara skyar och god jul!
Gunnar
Vad spännande! Jag försöker adoptera en del av pappas värld – han gick bort förra julen – och till den hörde ett stort intresse för astronomi. Hittade en publikation på Kastrup förra veckan, Book of the night sky, month by month. Man måste ju börja någonstans…några andra tips från någon?
Karin
Hej Karin!
Men jag skall försöka hålla dig och andra underrättad så snart saker av intresse sker.
Kul att du fann denna lilla sida. Ambitionen är hög men jag garanterar förstås inte att haf får med allt.
Det finns en mysig bok som heter stjärnboken som visar vad de olika stjärnbilderna döljer för kul att se på. Dessutom gratisprogrammet Stellarium.
Astronomi är en fantastisk hobby!
Gunnar