Orionnebulosan eller M42

I Januari är en av våra mest framträdande profiler på himlen stjärnbilden Orion. Denna jätte på himlen bär med sig flera sevärdheter. En av de första och bästa nybörjarobjekten är Messier 42, eller Orionnebulosan. Fortfarande efter över 20 år som amatörastronom tycker jag den är fantastisk.

Titta under bältet på Orion, på den mittersta “stjärnan” i svärdet. Redan för blotta ögat anar du att allt inte står rätt till. Riktar du nu en fältkikare mot området ser du att några av stjärnorna är omgivna av ett töcken av gas. Med ett mindre eller större teleskop kan du se mer av detta gasmoln. I mitten av det finner du med 100x förstoring eller mer det s.k. Trapetset, en liten grupp av fyra stjärnor, mycket heta och därför egentligen starkt skinande i Ultraviolett ljus. Vi ser dem som rätt ljussvaga, men huvuddelen av deras ljus strålar ut i nebulosan som UV-ljus och gör vätgasen självlysande på samma sätte som UV-ljus från kvicksilver får våra lysrör att lysa. Ja, i alla fall ungefär på samma sätt…

Bor du under en ljusförorenad himmel kan du med fördel använda ett ljusföroreningsfilter för att tydligare se nebulosan. Den är så stark att du kan använda ett H-alfa-filter också när du observerar visuellt.

Du kan också fotogradera den. Med normaloptik och ett stativ till din kamera får du fram den redan vid 15 – 30 sekunders exponering. Kan du sätta kameran piggyback på ett teleskop med motor blir det ännu bättre. Med CCD-kamera eller annan kamera i primärfokus på teleskopet blir den verkligt fin. Dock behöver du riktigt bra följning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>