Venus på date med Merkurius!

De närmsta kvällarna skall du hålla lite koll på skymningshimlen. Strax efter solen kommer ett väldigt omaka par att följa. En het gudinna höljd i vitt och en liten och kvick och rätt ombytlig rackare kommer synas tillsammans för en kort romans. OBS! Du behöver fri sikt i väster.

Planeten Venus lyser starkt trots skymningsljuset i och med att hon är nästan precis lika stor som Jorden och alltid höljd i ett reflekterande molntäcke. Fram till tidigt femtiotal talades fortfarande om regnskogar och primitivt liv på Venus. I dag vet vi att det är så långt från sanningen man kan komma. Venus är inte en vacker gudinna utan det mest lika helvetet vi hittills funnit, med 480 grader i medeltemperatur, lufttryck motsvarande 900 meter under havsytan samt regn innehållande saltsyra och svavelsyra. (Som för visso inte når markytan, men ändå!)

Merkurius å andra sidan är liten, rör sig blixtsnabbt runt Solen på under tre månader (88 dygn) och har en yta nästan utan atmosfär. På det viset finns ingen skyddande växthuseffekt utan Merkurius är på dagen 420 grader varm för att nå ner till minus 180 grader nattetid.

Detta omaka par syns nu nära varandra i skymningen de närmsta dagarna.

2015-01-05

Kartan kommer från det finfina programmet Stellarium och visar området mot sydväst kl. 16.00. Vinkeln blir sämre ju längre norr ut du kommer. Bilden gäller för Skara. Kolla bara så snart Solen gått ner. Detta är också en fotochans!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>