Uppdatering: Komet Lovejoy påväg att ljusna.

Komet C/2014 Q2 Lovejoy som upptäcktes under sensommaren (fast från Australien) har närmat sig Jorden hela hösten. Denna veckan, på onsdagen den 7’e kommer kometen att ligga som närmast Jorden med 0,469 Astronomiska Enheter* (ungefär halva avståndet om man jämför med Solen).

Kometen är fortfarande på väg inåt i Solsystemet och kommer vara i Perihelion, d.v.s. närmast Solen i sin bana, 30 januari. Den kommer då att vara c:a 1,29 Astronomiska Enheter* från Solen.

I och med detta kommer den att kunna ljusna något till och sannolikt vara synlig för blotta ögat från mörka himlar (ej i sta’n) fram till mitten av Januari. Mycket talar för att den kommer att vara synlig i fältkikare eller små teleskop fram till slutet av Januari.

Undertecknad såg den i teleskopsökaren igår, men inte för blotta ögat. Detta trots att flera observationer gjorts för blotta ögat bara dagar tidigare. Just nu är det vår egen måne som förstör sikten mest.

* En Astronomisk Enhet = genomsnittsavståndet mellan Jorden och Solen eller c:a 149 miljoner km.

4 thoughts on “Uppdatering: Komet Lovejoy påväg att ljusna.

 1. Jens

  Hej,

  Vad spännande. När på kvällen och vart på himlen ska man titta för att ha störst chans att se den?

  Mvh

  Jens

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>