Liten (mini) asteroid passerade mellan Jorden och Månen 14 januari.

En liten stenbumling på tio meter passerade i Onsdags lite närmare Jorden än halva avståndet till Månen. (0,4 månavstånd.) Som så många gånger förr så passerade även denna sten innan den upptäcktes. Nu är detta en väldigt liten sten då man räknar med att en stenemeteorit måste hålla en diameter på dryga 30 meter för att nå ner utan att sprängas i luften innan den når Jordytan.

Som exempel kan vi ju nämna Chelyabinsk-meteoriten som var hela 18 meter i diameter och smällde på strax under 20 km höjd. Hade i stället denna sten på 10 meter kommit in i Jordens atmosfär skulle den uppvisat ett fantastiskt ljusskådespel för att lösas upp på säkert avstånd från Jordytan. Sannolikt i en rejäl smäll även om den inte skulle nå Jordytan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>