Sedan länge saknad brittisk rymdsond funnen på Mars.

Tja, det kan låta lite extremt, men den var ämnad för Mars, så det är inte så illa som det kan låta.

Den 26 december 2003 förlorade britterna kontakt med rymdsonden Beagle II. Sonden som döptes efter Chales Darwins skepp “The Beagle” hade liftat med Europeiska Rymdorganisationens Mars Express. Efter att sonden släppte taget om Mars Express för att påbörja inflygningen tystnade den för att aldrig höras mer. Då trodde man att den brunnit upp i Mars atmosfär.

Beagle II lossnade från modersonden enligt planerna för att under 6 dagar närma sig Mars och gp in i atmosfären med 20 000 km i timmen. Den var ämnad att landa på Isidis Planitia på  Mars för att undersöka möjliga spår av liv på Mars. Med sin 75 cm långa robotarm skulle den samla prover dör undersökning i det automatiserade labbet.

Under fredagen rapporterades att den återfunnits under rutinfotograferingar av Marsytan. Foton från Mars Reconnaissance Orbiter visade den lilla sonden Det man fann var att sonden landat och delvis utvecklat sig som den skulle, säger David Parker, VD för Brittiska Rymdstyrelsen. Samtidigt satt den fortfarande fast i en av sina fallskärmar. “Varje juldag sedan 2003 har jag tänkt på vad det var som gick snett och vad som kan ha hänt sonden.” säger Parker till spacedaily.com.

Tyvärr kommer det vara omöjligt att förnya kontakten med den förlorade sonden trots att man vet vart den landat. Projektledaren för det misslyckade mysterieprojektet, Colin Pillinger dog förra året utan att ha fått veta vad som hade hänt med projektet.

PIA19105-Beagle2-Found-MRO-20141215

PIA19106-Beagle2-Found-MRO-20140629

PIA19107-Beagle2-Found-MRO-20140629

Vad man ser på bilderna (inte jag som inte vet vad vi skall se) är att en av sondens fyra kronblad, i den blomlika formen, inte slagit ut ordentligt. Bladet (en av fyra solpaneler) förhindrar att radioantennen utvecklas så att det går att kommunicera med sonden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>