New Horizon på Plutos bakgård!

Jag minns för nio år sedan, en ganska ljum Januaridag, direktsänt i NASA-TV, när New Horizon lämnade Jorden för en av de snabbaste resorna i mänsklighetens historia. Med siktet inställt på Pluto sköt man upp denna 478 kg tunga lilla sond med en hastighet som gör den till det snabbaste objektet vi byggt.

Med 16,26 km per sekund skickades den iväg för att möta upp dvärgplanet Pluto. Som en liten extrahjälp utnyttjade man Jupiters enorma gravitation och dess hastighet runt Solen för att accelerera upp den ytterligare 4 km/s.

Nu börjar New Horizon närma sig Pluto på allvar.

Fram till december har sonden varit i en lång vila för att spara energi. 5 december vaknade den till sin förprogrammerade väckarklocka för att den 15 januari påbörja det vetenskapliga arbetet officiellt. Farkosten är nu 3 miljarder km från Jorden och de vetenskapliga instrumenten kommer börja studera Pluto som nu inte ligger längre bort än Solen gör för oss jordbor. När den passerar som närmast Pluto 14 Juli i år kommer den att passera endast 900 mil från dvärgplaneten. Det kommer vara första gången i mänsklighetens historia som vi kan studera denna typ av himlakroppar i detalj!

Även om passagen är kort och sonden kommer köra förbi i rekordfart så kommer vetenskapliga data att komma in från sonden varje vecka och varje månad under c:a 16 månader. Informationen kommer från en mängd fantastiska instrument ombord. Jag skall försöka ge mig på en kort redogörelse. Tycker du att en del information nedan verkar lite kort? Då beror det på att jag saknar kunskap att ge mer data.

Long Range Reconnaissance Imager (LORRI)
En kamera utrustad med ett teleskop för att ta detaljbilder av Pluto och dess fem månar. Kameran är utrustad med en 1MP svartvit CCD-kamera

Pluto Exploration Remote Sensing Investigation (PERSI)
Denna är delad i två instrument. 1. Ralph-teleskopet med 6 cm öppning för foto med både synligt ljus och nära IR. Och, 2. ALICE, en spectrometer för att studera ultraviolet ljus i kortvågigt och extremt kortvågigt ultraviolett ljus.

Plasma and high-energy particle spectrometer suite (PAM)
Även denna består av två delar. 1. SWAP (Solar Wind At Pluto) som med ett statiskt elektriskt fält samlar in partiklar från solvinden. 2. PEPSSI (Pluto Energetic Particle Spectrometer Science Investigation) ett instrument för atomspektroskopi för att studera joner av olika slag.

Radio science Experiment (REX)
En mycket liten kristalloscillator (?!) som skall studera radiovågor runt Pluto.

Venetia Burney Student Dust Counter (VBSDC)
En ganska stor detektor som kommer att räkna stoft under hela passagen genom att registrera elektriska pulser som alstras vid kollisioner mellan detektorn och stoftpartiklar.

Allt detta kommer att försörjas av av 11 kg Plutonium 230-oxid som generade 30V, 250 W vid starten och genom halveringstiden och det elektriska elementets utslitning förlorar 5% av energialstring per fyra år.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>