2004 BL86, asteroid på hembesök!

27 januari 05.31 lokal tid kommer asteroid 2004 BL86 komma på besök!

Asteroider passerar inte sällan Jorden. Flera gånger per år har vi dessa små gynnare på en bana som tar dem mellan Jorden och Månens bana. Alltså, detta är inget nytt. Denna gång passerar dessutom asteroiden långt bortanför Månens bana, hela 1,2 miljoner km.

Vad som är lite speciellt den här gången är storleken. Normalt passerar stenar på några få meter till något tiotal meter. Denna sten har en uppskattad diameter på c.a 500 meter. (Chelyabinskmeteoriten uppskattades til ynka 18 meters diameter.) Det är alltså inte frågan om en liten potentiell meteor som kan lysa lite vackert på natthimlen. Skulle detta lilla berg kommit på kollisionskurs med Jorden (vilket inte är fallet under överskådlig framtid) skulle det blivit en rejäl smäll. Närmare bestämt 80 000 Hiroshima-bomber i en smäll.

Låter det läskigt? Då kan jag trösta med att det är synnerligen ovanligt med nedslag av den här digniteten. Endast en gång på c:a 100 000 år om man skall tro NASAs Near Earth Object-avdelning.

Nästa gång denna Gynnare kommer inom samma avstånd från Jorden är om 200 år, så vi behöver inte oroa oss för den. Men varför då över huvud taget nämna den? Jo! Den kommer vara synlig för amatörastronomer med små teleskop eller lite kraftigare fältkikare. Så, har du utrustning hemma för att studera himlen har du nu en chans att få se något rätt ovanligt. Jag hoppas p[ att kunna tillverka en karta inom ett par dagar. Just nu triskas programvaran!

Nästa chans som vi just nu känner till är år 2027, då stenen 1999 AN10 passerar Jorden följt av 2029 när 99942 Apophis passerar.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>