Blåsig planet utan väder?

Uranus2Uranus har varit en väldigt bra planet för dig som inte gillar geografi. Stor rund och blå… (klicka på bilden för att se de ytterst svaga vita dragen nedanför mitten. Tunna iskristallmoln. Foto: NASA.) Men nu! Något hänt!

Från att ha varit slät och blå med enstaka iskristallmoln av frusen metan så har Uranus det sista året förvandlats till ett ovädershärjat klot. Så härjat att till och med avancerade amatörastronomer kunnat se det (sägs det). Så, vad är det som gör denna förändring?

“We have no idea. It’s very unexpected!” säger Imke de Pater på University of California, Berkeley. Ljusa fläckar på Uranus, ljusare än någon hittills observerat har nu setts på Uranus yta sedan I somras. Normalt sett händer liknande saker under höstdagjämningen och vårdagjämningen som inträffar på Uranus med 42 års mellanrum. Det är i samband med detta, när Uranus ekvator får som mest ljus som ovädren bildas. Men skall planeten följa detta mönster så är den sju år för sent ute. De Pater som är proffsastronom har tipsat amatörer världen över att hålla ett öga på Uranus. Mycket riktigt fann flera av dessa en storm på ytan som hon tidigare sett med rymdteleskopet Hubble.

uranus-bright-storms

Foto, Imke de Pater, Keck-observatoriet.

* Kanske har vi att göra med ett stormsystem, dolt på djupet i Uranus atmosfär, som just nu bryter igenom på höjden. På liknande sätt har ju Jupiters stora röda fläck varit mer eller mindre dold i korta perioder.

* Min egen högst privata reflektion.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>