Kan Plutos spännande historia ha gått upp i rök?

Ja denna fråga ställer sig idag forskarna i New Horizon-teamet som hoppas kunna studera vårt solsystems historia i Plutos ärrade yta. Nu är det kanske inte så enkelt som att läsa en öppen bok visar det sig.*

Vad man hoppats observera är det faktum årmiljarder av bombardemang från rymden skulle kunna ge oss en siffra på hur mycket objekt som funnits och finns idag ute i det s.k. Kuiperbältet, utanför Neptunus. Detta bälte är ett område av isiga himlakroppar likt ett yttre asteroidbälte som ligger likt en ring runt Solsystemet och startar en bit utanför Neptunus bana.

Problemet vi står inför enligt Simon Porter, på South West Research Institute, Bolder, Colorado, är det faktum att Pluto kanske är för varm. Vad vi hittills vet är dess temperatur runt 35 – 45 K eller minus 238 – 228 grader och att Plutos vanligaste ämnen i ytan är metan och kväve. Eftersom vi tror att kväve dominerar så har vi i huvudsak två bekymmer.

Kväve i dessa “varma” temperaturer avdunstar eller sublimerar från isen. Så mycket som 10^27 – 10^28 kvävemolekyler per sekund försvinner ut från Plutos mycket tunna atmosfär som en svans ut i rymden. Det låter kanske mycket för gemene man, men ur vetenskaplig synvinkel är det inte så farligt. Vad forskarna inte tänkt på är det faktum att, om slår man ut detta på c:a 3,5 miljarder år (då de de senaste bevisen av intresse borde registrerats) så kan så mycket som 300 – 3000 meter av dess yta ha försvunnit ut i rymden. Helt plötsligt har majoriteten av dessa spår “gått upp i rök” så att säga.

Ett annat problem är att även de riktigt djupa kratrarna kan ha försvunnit av den enkla anledningen att kväve-is i dessa förhållandevis varma temperaturer sannolikt beter sig som jordiska glaciärer och kan röra sig och därigenom sakta men effektivt radera ut alla spår av tidigare händelser.

Förhoppningen ställs idag till två möjliga scenarior. 1. Kan det vara så att det lokalt på Pluto finns de områden som innehåller större procent metan? I så fall kommer denna is vara betydligt styvare och inte heller avdunsta i samma grad. 2. Plutos måne Caron verkar ha en högre procenthalt vatten i ytan vilket i detta temperaturområde är hårt som granit. Om så är fallet kommer mycket av historien finnas ingraverad i Carons yta.

moc1_0

 

Operations manager Alice Bowman och Team-medlem Carl Wittenburg vid New Horizons uppvaknande inför den stundande passagen.

Hela historien är väldigt osäker eftersom de data vi har från Jorden visar det genomsnittliga innehållet över ytan ned till ett djup på c:a 10 – 20 mm. det är inte mycket och säger således väldigt lite om geologin. Mycket återstår att se då New Horizon närmar sig målet under våren!

* Mycket om det vi vet idag om innre solsystemets historia har vi från vår egen måne som bär bevis från bombardemang från de sista 4,4 miljarder åren.

Glöm inte att hålla utkik här inför den partiella solförmörkelsen den 20 mars!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>