Två oförklarade UFO-händelser…

Det har varit mycket snack om UFOn i media under veckan som passerat. Här kommer ett litet inlägg i UFO-debatten.

Många UFOn rapporteras in varje år bl.a. till UFO-Sverige men ibland även till KlaraSkyar, Slottsskogsobservatoriet och andra astronomiska instanser.* Vad är då dessa UFOn egentligen?

Vi måste först komma på det klara med att UFO inte automatiskt betyder gröna gubbar i flygande tefat. Först och främst, tefat, det är en mycket modern uppfinning! Under tidigt 1800-tal var UFOna som besökte Jorden formade som klot. (Det enda sättet man då tog sig fram i luften med på denna tid var ballonger.) Runt 20-30-talet kom det nytt rymdfolk som bara använde cylindriska UFOn med kvadratiska fönster längs med sidan. (Flygplanen var uppfunna.) Först runt andra världskriget började det “moderna” utomjordingarna använda tefat. (Detta är kanske svårare att förklara…)

Men om vi nu för tillfället överger utomjordingsidén och fokuserar på vad UFO egentligen betyder, oidentifierat flygande föremål, så har vi trots allt en uppsjö med spännande tingestar som går att observera. Är man då inte meteorolog eller astronom kommer antalet UFOn i repertoaren att skjuta i höjden!


En telepatiskt begåvad UFO-snubbe drar till sig UFOn över Macarthur Park, L.A.


Samtidigt i Vandenberg, USA, gör man ett missiltest där en robot och en anti-robot-missil skjuts upp. den ena bär två bärraketer som släpps av. Jag vet inte, men jag anar ugglor i mossen.

Låt mig kort få berätta om en UFO-incident på Klubbobservatoriet hos Göteborgs Astronomiska Klubb! Det var en gång i mitten av 90-talet. Några vänner i klubbens ungdomssektion och jag var på observatoriet för en trevlig obs-kväll. På vägen upp mötte vi några ungdomar i vår ålder, något äldre kanske. De frågade oss hövligt om det var OK att de satt utanför byggnaden och observerade UFOn. Absolut, tyckte vi, de fick gärna sitta och observera. (Tyvärr var det ingen av oss som kom på tanken att bjuda in dem i observatoriet.) Såhär i efterhand hade de nog tyckt det hela var rätt trist. “Varför då?!” undrar du kanske? Jo, för inne från observatoriet observerade vi förutom de objekt vi ville se på även ett fåtal stjärnfall. Något tjog med satelliter samt ett tiotal flygplan på inflygning mot Landvetter. Under samma tid, (två timmar) fem meter ifrån oss observerade dessa UFO-fantaster 73 stycken UFOn. Så det måste ha varit mycket mer spännande på utsidan skulle jag tro. (Jag har länge funderat på om jag skall ställa mig på utsidan och obsa i stället.)

!!!

Vårt klubbobservatorium i Mölnlycke.

Men. inte för det. Någon gång kanske det händer på riktigt att det kommer en farkost från yttre rymden. Men den da’n hoppas jag aldrig få uppleva! Men åter till denna observationskväll. Hur kunde de se så många UFOn? Följdfrågan; varför ser astronomer och amatörastronomer aldrig eller åtminstone nästan aldrig UFOn?

Det finns två förklaringar. 1. Alla amatörastronomer är i maskopi med regeringar och aliens och försöker mörklägga deras närvaro så att vi kan hjälpa dem att ta över världen. (Vad vi nu skulle vinna på detta. 2. Amatörastronomer kan så mycket om vad som sker över våra huvuden att de har förklaringar på det mesta de ser. Jag låter frågan vara öppen tills vidare.

Jag skulle vilja ta upp en annan spännande sak. De flesta amatörastronomer tror faktiskt på liv ute i universum och kanske rent av på några ställen i vårt solsystem. Så, låt oss tänka lite kreativt…

Tänk er att vi bor i en galax med c:a 250 miljarder stjärnor. (Det kan vara 200 och det kan vara 400, men jag väljer en konservativ siffra för sakens skull. Tänk nu att hälften av dessa har planeter. (Framför allt är stabila banor i dubbelstjärnesystem ganska ovanliga och eftersom hälften av stjärnorna är dubbel eller multippelstjärnor tar vi bort dem ur beräkningen. Nu återstår 125 miljarder planetsystem. Räkna nu att en stjärna på hundra har så stabilt klimat att den kan husera liv tillräckligt länge, d.v.s. är ganska Sol-lik. Då kommer en procent av solsystemen med planeter kunna husera liv. Nu återstår 1,25 miljarder planeter. Om nu en planet kan ha liv gissar jag, och många med mig att liv ganska snabbt uppkommer. Säg att 80% lyckas. Då har vi c:a en miljard planeter med liv, bara i vår galax. Nu blir det hela lite knivigare. Räkna nu med att Jorden haft liv i 4 miljarder år och av denna tid har intelligent liv funnits i c:a 200 000 år. Det blir 0,005% av tiden. Nu återstår att idag finns endast  50 000 planeter med intelligent liv i galaxen. Det tog oss c:a 200 000 år att komma på radiokommunikation, men trots detta, säg att c:a 95% kommer på denna lysande idé förr eller senare. Nu vet vi att c:a 47 500 civilisationer av de som finns idag kommer på radiokommunikation. Nu återstår en kritisk faktor, eller två faktiskt. Den ena är att alla livsformer som kommer upp sig på en planet genom evolution kommer vara dominanta och krigiska i alla fall tills de lär sig genmodifiera sig själva till att bli slöa gemytliga typer utan ambition… Således är frågan. Hur länge kommer en civilisation som kommit på radiovågor att hålla sig vid liv? Vi har ju varit nära att ta kol på oss vid minst två, kanske tre tillfällen. Den andra är mindre filosofisk och mer realistisk. Från början skickade vi extremt starka signaler eftersom våra mottagare var så dåliga. T.ex. har vi sänt ut Hitlers invigning av olympiska spelen med full kraft. (Han fungerar som vår ambasadör ut till exakt 79 ljusårs håll. En fin talesman för vår jordiska befolkning.) Idag har vi dels mycket bättre mottagare, dels behöver vi snåla med energi eftersom elpriset skenar. Mer och mer sänds via riktade signaler eller kabel/fiber. Så, man skulle kunna säga att signalerna från jorden tunnas ut. Så säg att en civilisation antingen snålar med energi så den blir osynlig efter 200 år eller att den helt enkelt tar kål på sig själv efter 200 år. Antingen eller så finns nu endast 47,5 kommunikativa civilisationer i hela galaxen idag vid denna tidpunkt.

Artist's_impression_of_the_Milky_Way_(updated_-_annotated)

 

En konstärlig representation av vintergatan (som vi ju inte kan se från utsidan såhär).

Lysande! Låt oss snacka med dem!! Nja… Kom ihåg att de sannolikt kom till makten genom dominans av närbesläktade arter och dominans av hela sin planet. Deras planet ser antagligen rätt kass ut och de är om de är mer avancerade än oss kapabla att göra exakt vad varje mänsklig civilisation har gjort de sista 7000 åren och vad människan gjorde med de sannolikt smartare men inte lika samarbetsvilliga neandertalarna. Dominera och underkasta!!! Jag vill då inte ha hit dem.

Dessutom! Låt oss räkna lite till. Om det nu finns c:a 47,5 civilisationer i galaxen… Låt oss se galaxen som en tvådimensionell skiva. Dess diameter är i grova drag 130 000 ljusår. Det skulle göra att den har en area på 13,3 miljarder kvadratljusår. Dela nu upp detta rättvist mellan 47,5 civilisationer. Det ger 280 000 000 kvadratljusår per civilisation. Det gör att snittavståndet till grannarna är runt 9 400 ljusår. Om vi ens skulle vilja snacka med dem skulle ett svar ta c:a 20 000 år. Vi skickar en signal nu och svaret kommer under nästa istid (om det nu blir någon mer istid efter allt vi gör…)

Alltså. 9 400 ljusår. I ljusets hastighet tar det 9 400 år. Men sannolikt reser de flesta rymdfarare lite långsammare. Dessutom skall de accelerera och bromsa samt inte stöta på någon mikroskopisk meteorit, klara strålningen etc. Klarar de allt det där tar en enkelresa runt 10 000 år. Jag är ju tveksam!

UFOn finns men jag tror inte på gröna gubbar på vår egen bakgård.
Som tur är!!

Ursäkta romanen! Och, observera att detta bara är uppskattningar. Vill du veta mer, boka ett föredrag! Pris om ej annat överenskommes 2500 plus moms och ev. milersättning. Andra överenskommelser kan göras beroende på målgrupp etc. Skolor får t.ex. rabatt vid bokningar av mer än en lika dan visning!

* Vill du rapportera UFO-observationer? Gör det gärna! Men glöm inte följande. För att rapporten skall ha något värde behövs förutom beskrivning: Klockslag och längd på observationen, väderstreck samt höjd ovanför horisonten i grader eller möjligtvis procent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>