Spock har gått ur tiden.

Som ett av Science Fiction-historiens stora namn har han varit del av en av de populäraste serierna genom tiderna. Han har inspirerat och motiverat generationer av astronomer och astronauter och nu har han gått ur tiden, Leonard Nimoy.

Leonard_Nimoy_by_Gage_Skidmore

Leonard Nimoy fotogaraferad på 2011 års Comicon-event i Phoenix Arizona.

Larry D. Moore CC BY-SA 3.0_Gene_roddenberry_1976Leonard Nimoy var del av originalserien StarTrek som startade 8 september 1966. Serien utspelar sig på USS Enterprise, ett interstellärt rymdskepp som runt år 2260 kryssar genom en relativt begränsad del av Vintergatan på sin jakt efter ny kunskap och nya spännande planeter. Serien skapades av Gene Roddenberry t.h. (foto: Larry D. Moore), Gene är en science-ficion-älskare av rang som inspirerats av så skilda böcker som; A. E. van Vogts berättelser om rymdskeppet “Space Beagle”, Eric Frank Russells historier, filmen “Forbidden Planet” m.fl.

I besättningen finns huvudrollsinnehavarna: Kapten James T. Kirk, spelad av William Shatner som numera driver siten My outer space en träffpunkt för författare, musiker m.fl. inom Sci-Fi genren. Doktor Leonard “Bones” McCoy, spelad av DeForrest Kelly vars aska numera ligger i låg omloppsbana runt Jorden. Och, Vetenskapsofficer Spock spelad av Leonard Nimoy.

James Doohan, Walter Koenig, DeForest Kelley, Majel Barrett, William Shatner, Nichelle Nichols, Leonard Nimoy, and George Takei.

På bilden: James-Doohan, Walter-Koenig, DeForest-Kelley, Majel-Barrett, William-Shatner, Nichelle-Nichols, Leonard-Nimoy och George-Takei.

Leonard Nimoy blev 83 år gammal. (26 mars 1931 – 27 februari 2015.) Han fick tillbringa sin tid under rymmdålderns höghetstid och tog del av Science Fiction-historien. För en del av er kommer det kanske som en överraskning, men han har gjort så mycket mer!

Leonard startade sin skådespelargärning som Hans, i Hans och Greta, 1939 endast 8 år gammal. När han som 17-åring berättade för sina föräldrar att han ämnade söka in på en drama-utbildning blev hans föräldrar bedrövade. Föräldrarna hade flytt ifrån Ryssland till USA och var samvetsgranna jobbande medborgare och var väldigt rädda för att bli en belastning i detta nya välkomnande samhälle. Trots mycket förhandlande och mycket gråt bar det snart iväg till dramautbildning. Lite samma resa som den unge Spock (nedan) i samma ålder genomförde när han beslutade sig att ansöka till “Star Fleet”.

Public Domain_Spock_and_parents_1968

Leonard gjorde sitt första genomslag i Hollywood, 20 år gammal, 1951, med filmen Kid Monk Baroni. En film om en italiensk pojke som blev boxare. Många roller senare blev han tipsad av sin manager om en inspelning av ett pilotavsnitt till en serie. Serien skulle utspela sig på bryggan av en farkost och Leonard Nimoy försökte visa sig så duktig och engagerad som möjligt på intervjun. Leonard väntade på att få göra en provspelning, men, ju längre tiden gick, desto mer insåg han att producenten, Gene Roddenberry var den som smörade mest. Mycket intressant, men hur många hade tackat nej? Eller var han så eftertraktad att det var just han som var den rätte för rollen? Hur det var så hade han ju spelat flera roller som outcast som vann publikens hjärta…

Ovan, den unge Spock hemma hos sina föräldrar, Sarek från Vulcan (Mark Lenard) och Amanda från Jorden (Jane Wyatt).

Så, han skulle spela Spock i en Science Fiction serie kallad StarTrek. Rollen var inte helt utarbetad än, men klart var att Spock skulle vara tydligt utomjordisk till utseendet för att understryka känslan av framtid. Besättningen skulle vara interstellär och inte bara internationell. Han skulle ha en annan hudfärg, kanske röd, han skulle behöva en annan frisyr och så… spetsiga öron. (!) Dessutom skulle han representera en art där känslor var något onaturligt och otrevligt som man lärde sig att behärska. Samtidigt som han, eftersom han var halvt människa, skulle ha en dold och farlig sida som när som helst kunde komma ut i form av känslor.

Leonard Nimoy var tudelad när det gällde rollen. Dels var han lockad av det rika inre livet hos en vulcan. Samtidigt lurade oron att detta skulle bli en Sci-Fi-flop utan dess like. Han var så tveksam att han gick och talade med en skådespelarkollega, Vic Morrow, som för tillfället spelade i serien Combat. Slutligen föreslog Vic att Leonard skulle vara så sminkad att han inte gick att känna igen. Då skulle han kunna chansa. Men Leonard trodde ändå på idén.

Det hela kom att bli ruskigt genant ändå. Till sin hjälp att skapa öronen hade Gene Roddenberry en sminkartist Leonard Nimoy samarbetat med flera gånger tidigare. Men som del i filmteamet saknade sminkaren resurser och hade ännu mindre tid. Resultatet blev en enkel modell av papier mâché och latex. Som Leonard själv säger i sin sjävbiografi, “I am Spock”:

“The result was embarrassing to both of us. I really did look like an “overgrown jackrabbit” or an “elf with a hyperactive thyroid!”

Han fortsätter med att berätta att han vet att filmsnuttar från första inspelningen finns i något arkiv någon stans och att om han någonsin hittar dem kommer han att bränna dessa första filmningar.

Slutresultatet har nu många av er sett. Hans hudfärg fick komma att bli något åt det gulgröna hållet. Det röda blev helt svart på inspelningar i svartvitt vilket de tidigaste inspelningarna var. Dessutom kom Spocks karakteristiska frisyr att bli trendsättare i federationen. Många senare StarTrek-roller har haft denna karaktäristiska look.

MauraMcGiveney2Jag måste här få lov att nämna en annan intressant händelse som säger så mycket om den charmige Leonard… förlåt, Spock, som så många av oss känner från TVn. En dag när de första riktiga öronen var på plats och spelningarna var i full gång kommer Leonards manager förbi med den attraktiva Maura McGivney (t.h). McGivney var den första från allmänheten att se den “färdiga” Spock. Om detta möte berättar Leonard följande:

“I was in full Vulcan regalia when Alex came to see me. He was accompanied by a client, a lovely Irish actress named Maura McGivney. I believe Miss McGivney was the first person of the street to see me in my Spock costume, and her reaction was one of immediate , obvious interest.”
“Oh”, she breathed, and lifted a hand to my – excuse me, to Spock’s ears. “May I touch them? They’re so attractive…”
“I blushed a deep, decidedly un-Vulcan shade of red, and obliged. It was the first inkling I had of Spock’s effect on women.”

Startrek är ju inte hela Leonard Nimoys repertoar. För oss science-fiction-älskare kan vara värt att nämna exempelvis “Invasion of the Body Snatchers” i nyutgåvan under 70-talet. Men vi bör minnas att han har gjort huvuddelen av sina gärningar inom “vanliga” filmer. Han har varit inblandad i c:a 60-talet filmer varav han haft huvudroller, bilroller samt regisserat många filmer. Dessutom har han gett ut flera poesisamlingar, skrivit två självbiografier, gjort musikvideos, deltagit i TV-spel och, inte att förakta, spelat sig själv i den tecknade serien Simpsons!

Han har inte heller alltid varit den seriöse typen. Som ett välkommet avbräck under inspelningarna gjordes t.ex. nedanstående musikvideo under en lunchpaus.

Inte vackert kanske, men ganska kul: Balladen om Bilbo Baggins.

Bland filmer jag inte sett och skulle vilja se finner vi t.ex. Zombies of the Stratosphere, (1952), The Brain Eaters (1958), men det finns mycket i hans livsverk värt att se, läsa och höra. Som en avslutning på detta inlägg vill jag rekommendera denna korta avskedshälsning från NASA/ESA.

Leonard Nimoy. Du har varit en inspiration för många av oss
och vi kommer att sakna både dig och Science Officer Spock!
Live long and prosper!

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>