Rosettasonden söker på nytt efter livstecken från Philae

Philae_lander_(transparent_bg)
Optimismen är svag men den finns där. Sedan Philae studsade ner på kometen 67P Churyumov-Gerasimenko  föll landaren snabbt i koma.

Landaren stannade inte på den plats som var planerad. Den landade först inom 50 meter från det planerade målet vilket var fullkomligt lysande för en sådan manöver. I och med ett antal olyckliga sammanträffanden kunde den varken trycka sig fast med den lilla raketmotorn på sondens ovansida eller skjuta ner de två harpunerna i kometens yta som skulle hålla den på plats.

I och med att sonden i den mycket låga gravitationen från kometen endast vägde några gram så studsade den så vackert upp i luften för att landa timmar senare efter ytterligare en studs. Som resultat av detta hamnade den mycket olyckligt till, på sniskan i en krater där den till största delen stod i skuggan.

Efter några korta uppdrag för att i alla fall göra något vred man som en sista manöver solcellerna så att de skulle hamna i ett bra läge för senare soldagar då kometen kom att närma sig Solen.

Nu efter flera månader i dvala så hoppas man lite grand på att den lilla sonden skall kunna piggna till såpass att den kan säga hej till modersonden Rosetta. När den gör så och forskarna kunnat bekräfta energimängden i batteriet hoppas man kunna beordra sonden att genomföra fler av sina experiment. Men som sagt optimismen är ännu så länge mycket försiktig.

Första chansen att kommunicera med landaren var i torsdags då Rosetta passerade över landningsplatsen. Första anropet från modersonden besvarades med en kompakt tystnad. Ännu så länge inget överraskande i det. “Det kan hända de närmsta veckorna fram  till 20 mars, fast vi hoppas inte allt för mycket eftersom det fortfarande är väldigt kallt.” säger Koen Geurts, ingenjör på kontrollcentret  i Cologne, Tyskland. “Får vi inget svar under denna period gör vi ett nytt försök i april.” fortsätter han.

Sonden lyckades under sina två första dygn att skicka tillbaka 16 MB data. Inte så mycket kanske, men ett antal bilder (de första någonsin från en kometyta) samt lite data från ett av analysexperimenten. Detta var runt 90% av det som förväntades i första omgången. Därefter var batterierna, som inte kunnat laddas utan sol, helt tömda.

Sonden är programmerad att vid energibrist stänga ner allt utom uppvärmningen av kritiska elektroniska kretsar så att de inte fryser sönder. Därför har den enligt planerna stängt ner all kommunikation i väntan på bättre omständigheter. För att återta kontakten och genomföra tvåvägskommunikation behöver den ta emot 19W från solcellerna. För att lyssna däremot behöver den bara 5,5W plus en inre temperatur på över -45 grader Celcius. Därför kan vi idag inte veta om den är vaken och lyssnar eller ej. Signalerna man idag sänder ner innefattar programmering för att optimera energibesparingarna för att få en signal att den lever.

Idag tar sonden emot ungefär dubbelt så mycket energi som den fick per dygn i november. Trots detta ser det ännu rätt mörkt ut eftersom det fortfarande är så kallt och flera av instrumenten behöver mer värme för att fungera. Förutsättningarna blir dock bättre dag för dag då kometen närmar sig perihelion.

Philae-landaren är ungefär lika stor som en tvättmaskin. Således skulle den på en bild bara täcka några få pixlar. Och detta endast om den är solbelyst. Men man vet idag inom 100 meter när var den borde befinna sig efter sin studsiga landning.

Lander_search_area_node_full_image_2
Ellipsen på bilden visar den sannolika landningsplatsen. Bilden är tagen med OSIRIS-kameran ombord på Rosetta.

Just nu ligger kometen på ett avstånd av 300 miljoner km från Solen, d.v.s. dubbelt så långt bort som Jorden från Solen. Den kommer ligga närmast Solen den 13 augusti. Under hela vägen fortsätter Rosetta sonden att producera bilder och mätdata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>