Dags att förbereda årets händelse 2015!!

Nu börjar det dra ihop sig. Om lite mindre än en månad är det dags för solförmörkelse. Den 20 Mars på en fredagförmiddag kommer Månen att hamna mellan Jorden och Solen. Denna gång kommer den hamna så att den från Sverige täcker mellan 75 och 90 % av Solytan.

SE2015Mar20T

 

Animation: NASA

OBS! Om du tänker observera förmörkelsen, läs HELA inslaget. Solen är mycket stark och alla former av solobservation är förenad med risker om du inte vet hur man gör. Det säkraste du kan göra är att besöka din lokala astronomiförening och observera där, tillsammans med vana solobservatörer. Vill du titta hemifrån bör du kontakta en seriös atro-/optikfirma som har lämplig utrustning.

Jag kommer rekommendera några metoder här om några dagar. Alla observationsmetoder jag rekommenderar är säkra om du gör exakt som de presenteras nedan. Däremot bör du ta rekommendationen av butiksval med en nypa salt då jag arbetar på AstroSweden.

För den omedvetne så kommer förmörkelsen inte att märkas. Dels går det mycket långsamt. Dels är 20% av solljuset fortfarande fruktansvärt mycket ljus. Däremot kan du eventuellt märka att det blir kallare eftersom bara 20% av värmen från Solen når oss när den är som mest förmörkad.

Förmörkelsen är som sagt inte total utan endast 80%. Med rätt utrustning är det en spännande upplevelse som många amatörastronomer inte missar om bara vädret tillåter. (Förvånansvärt många tar ledigt för att få uppleva en så pass omfattande förmörkelse. ) Med filtrerade teleskop eller med projektion får du en fin bild där du med lätthet kan se både solfläckar och Månens vandring över Sol-ytan.

Jag ger här inte ut några tider av den enkla anledningen att de är olika beroende på var du befinner dig i Sverige. Däremot kan jag rekommendera hemsidan “Stjärnhimlen” för att se när förmörkelsen kommer till dig! (En sida som innehåller mycket fin information.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>