Observera Solen med synen i behåll

Ja, jag lovade ju en uppdatering på temat Solförmörkelsen. Här kommer några förslag på hur man gör för att observera Solen.

VARNING!!!
Det förekommer en hel del halvsäkra eller rentav farliga experiment på nätet. Eftersom vår näthinna inte har någon känsel så kan en del metoder kännas bra då det mesta av det synliga ljuset försvinner. Samtidigt kan exempelvis ultraviolett eller infraröd strålning överbelasta eller koka cellerna bak i ögat. Detta märker du inte förrän ett halvt till ett dygn senare när skadorna läks och ärrvävnad lägger sig i ögat som en inbränd skugga av förmörkelsen som kommer finnas där resten av livet. Solen är FARLIG!

Med detta sagt så finns det ju faktiskt flera helsäkra metoder att titta på Solen.

Skuggor
Skuggor som normalt ter sig synnerligen ointressanta som t.ex. skuggorna under en buske eller ett träd visar en bild av Solen. Således, när den är förmörkad, kommer skuggorna visa skäror i stället för runda solar.

800px-Crescent_Shadows_from_tree_on_wall_May_20_2012_Partial_Solar_Eclipse

 

På bilden syns de vanligtvis runda skuggorna som tydliga skäror. Avbildningar av en partiell solförmörkelse. Foto: Wikimedia Commons.

Projicera Solen
Om du använder din kikare eller ditt teleskop kan du låta ljuset helt oskyddat lysa genom optiken på en kartongskiva eller på en vägg eller dylikt. Smartast är om du projicerar bilden så att den blir 109 mm stor. (Fungerar ej med fältkikare.) Då kommer varje millimeter att motsvara ett jordklots diameter. Då förstår man hur stora solfläckar och liknande är.

Observera att du ABSOLUT INTE får titta igenom teleskopet på detta sätt. Det är ett  misstag du bara kan göra två gånger. (En gång för var öga.) Du hinner inte ens blinka! Tänk också på att inte gå ifrån teleskopet eftersom någon medan du vänder ryggen till kan råka titta in i det. Bäst är om du sätter något i vägen så att man inte får huvudet framför okularet.

Personligen brukar jag inte ens visa Solen för barn under 8 år i och med att det är lätt att barn tar efter och testar själva och inte förstår allvaret. Detta är ett beslut du måste ta under övervägande själv. Tänk på att partiella solförmörkelser kommer med några års mellanrum. Synen kommer inte tillbaka.

solprojektion

 

Solprojektion på torget i Uddevalla med ett enkelt amatörteleskop. Foto: Gunnar Sporrong

På bilden ser vi en enkel solobservation. Observera att skuggskärmen både ger bättre kontrast och samtidigt förhindrar att någon kan få in huvudet framför den oskyddade linsen där ljuset är för stark. På den infällda bilden syns en solfläcksgrupp samt ett moln framför Solen. Den infällda bilden är från Slottsskogsobservatoriet i Göteborg, teleskopet där är större, men principen är den samma.

Tänk på att alla okular inte tål den intensiva värmen från Solen som blir när den koncentreras på detta sätt. Testa med ett billigt okular du inte är rädd om eller kontakta din teleskophandlare och kolla vad som gäller just din utrustning.

Solfilterglasögon
ASW_So771När det gäller Solfilter bör du köpa ett nytt om du inte vet vad ditt gamla varit med om. Håll upp det mot Solen. Ser det ut som en stjärnkarta med små ljusa hål i skall du definitivt byta ditt filter. När du väl har ett filter (det skall köpas som solfilter och inget annat) kan du titta direkt på Solen med detta. Solfilter finns både som glasögon och för teleskop. (Vanliga solglasögon är absolut inte är gjorda för att se på Solen med.)

Solfilter för teleskop
Solfilter finns också för teleskop. En mycket enkel tumregel är att du aldrig skall ha linser mellan filtret och Solen. Förr i tiden såldes den typen av filter du kunde skruva i okularet, men dessa behagade spricka helt oväntat p.g.a. den intensiva hettan. Därför; aldrig ett en lins mellan ditt filter och Solen. Till större teleskop eller vissa specialfilter kan du behöva ett extra “solar continuum” filter. Åter igen, kontakta din teleskophandlare för detta. Exempelvis AstroSweden i Skara.

Har du rätt filter på ditt teleskop bör du få en gråvit bild av Solen där du kan skönja solfläckar, randfördunkling m.m. Bilden kan också ha andra spännande färger som beror mer på filtret än Solen. Mer om detta en annan gång.

H-alfa-filter
Nu är vi inne på riktiga specialgrejer. Ett H-alfa-filter uppvisar kromosfären på Solen, d.v.s. ett område som ligger ovanför själva solytan eller fotosfären som den heter. Kromosfären är det område där protuberanser/utbrott syns allra bäst. Men denna typ av filter är betydligt mer exklusiva och någonting för riktiga Sol-entusiater. Det är valet mellan solfiltret eller solresan som gäller i detta fall.

ASW_LU734f

 

Solbilder tagna i H-alfa (gulorange) och Calcium (violett). Foto: Lunt-teleskop från AstroSweden.

Vågar du inte ge dig på solobservation på egen hand eller inte har utrustningen så kan du kontakta din lokala astroförening. Exempelvis kommer, i Skaraborg, Mariestads Astronomiska Klubb att ha öppet hus under förmörkelsen. Även AstroSweden i Skara kommer att ha öppet och ställa ut solteleskop om vädret tillåter. För fler förslag på föreningar, kolla in på Svensk AmatörAstronomisk Förenings hemsida. Ring och kolla om “din” lokalförening har öppet!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *