Varför gillar inte radioastronomer robotgräsklippare?

Man kan ju tycka att detta är den konstigaste rivalitetsstrid som hittills uppdagats, men det hela är kanske inte så underligt som det kan verka…

Med den nya Roomba, gräsklipparroboten, tycker sig apple ha löst ett stort problem. När man installerar en gräsklipparrobot hemma eller som min femåriga son säger, en “robot-herbivor” så behöver man se till att den inte betar där den inte skall. Vi vill inte ha dessa små skalbaggar rännandes på gatorna eller i våra rabatter. Således gräver vi ner signalkablar som skall hjälpa roboten att veta när den går över gränsen. Men detta arbete är arbetsintensivt!

Nu har en gräsklipparrobottillverkare löst detta genom att sätta ut radiofyrar runt hörnen på trädgårdar med lyckat resultat. Man slipper gräva och man slipper att åska slår ut de långa kablarna. Men!!

Företaget anser sig ha rätt att begära att “låna” ett frekvensområde som inte stör alla våra elektriska apparater. Därför önskar man ge sig in på det heliga frekvensbandet mellan 6240 och 6740 MHz. Varför skulle detta vara ett problem? Jo inom detta område finns en av radioastronomins mest spännande molekyler metanol. Metanolmolekylen är en av universums vanligaste molekyler efter bl.a. vatten. Framför allt finns den i stjärnbildningsregioner där den visar på tillräckligt kalla och kompakta gasmoln för att bilda nya solsystem. Alltså en mycket viktig molekyl för oss när vi försöker förstå galaxens evolution och vår egen historia.

Klippartillverkarna säger att det inte är några problem efterssom man kan ha “fredade zoner” på 18 km runt observatorierna. Samtidigt konstaterar amerikanska NRAO (National Radio Astronomy Observatory) att det behövs en 80-km buffertzon. Problemet för radioastronomerna är lika akut som problemet med ljusföroreningar för de optiska astronomerna.

Som jämförelse kan jag bara nämna att en normal mobiltelefon på Månen skulle rangordnas som en av himlens starkaste radiokällor och skulle störa många radioobservatorier. Då ligger ändå Månen nästan 400 000 km från Jorden och är således ganska långt bort att placera en mobil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>