46 dygn 15 timmar och 31 minuter till New Horizon passerar Pluto

Nu närmar det sig med stormsteg. För första gången kommer mänskligheten med en rymdsond att få studera ett Kuiper-bältesobjekt på nära håll.

Pluto upptäcktes 1930 av Clyde W. Tombaugh. Då var det den nionde planeten. Idag är den nedgraderad till dvärgplanet med den föga hedrande titeln “den näst största dvärgplaneten” efter Eris, en annan Pluto-släkting.

Pluto består huvudsakligen av sten och is och är täckt av ett tunnt lager med fruset kväve. Sannolikt finns även kolmonozid och vatten på dess yta. Pluto har fem idag kända månar, Caron, Nix, Hydra, Kerberos och Styx.

Idag är sonden New Horizon på upploppet inför ett mycket spännande möte. Vad exakt vi kommer att få veta återstår att se. Sonden är nu så nära att den med sitt lilla teleskop kunnat se alla de fem kända månarna. Bilderna är ännu inte klara men du ser nedan att de är klart identifierbara!

nh-styx-kerberos-loop-larger
Här syns de fem månarna på en serie bilder
tagen under sex dagar. Du ser på bilderna hur man
genom efterarbete förbättrat kvalitén. Klicka
på bilden för bättre upplösning. Foto: NASA.

Månarna på bilden ovan är tagna på 78 miljoner kilometers håll. Det är lika långt bort somplaneten Mars ligger som närmast. Och, detta med det lilla instrumentet Long Range Reconnaissance Imager (LORRI). Det är en helt enastående bedrift med ett så litet teleskop och i så dåliga ljusförhållanden. Solens ljus tar ungefär fem timmar och 20 minuter att nå Pluto jämfört med bara 8 minuter för Solens ljus till Jorden.

“Vi står nu på upptäckternas tröskel!” säger John Spencer, från Southwest Research Institute i Boulder, Colorado. Han är del i det omfattande vetenskapliga team sol jobbar med sonden och alla dess instrument. “Om sonden fotograferar nya månar nu kommer vi se världar som ingen tidigare har sett!”

Vill du följa vad som sker i och med New Horizons besök vid Pluto så anmäl dig till maillistan genom att skicka ett meddelande till info [alfaslang] klaraskyar.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>