Kalifornierna älskar sina gräsmattor i vått och torrt!

Det må vara hårt, men det är svårt att inte småle. Nu när vattenrestriktionerna förhindrar Kalifornierna att t.o.m. vattna sina älskade gräsmattor, drar de saken till sin spets. Nu har det börjat sprida sig, att spraymåla det torra gula gräset grönt! Skämt åsido, de sitter i en minst sagt knepig sits.

Snötäcket runt upptagningsområdet för Toulumne-floden i Sierra-Nevada, en av Kaliforniens större vattentäkter, var i april endast 40% av förra årets snötäcke. Då var ändå förra året ett av de torraste i mannaminne. Eller snarare, ett av de två torraste under Kaliforniens nedtecknade historia. Detta berättar Avdelningen för vattenresurser på San Francisco Public Utilities Commission och the Turlock and Modesto irrigation districts i en gemensam rapport. Upptagningsområdet förser ett gigantiskt område med vatten till konstbevattning och försörjer dessutom Jetchy Regional Water System som servar San Fransisco och närliggande samhällen med dricksvatten.

Under normala år försörjer snön vintertid Californien med 70% av den årliga nederbörden. Snön smälter sedan och transporterar ner rikligt med vatten till flod och grundvatten. Nu ser det dess värre ut som att detta tillskott kommer lysa med sin frånvaro. För fjärde året i rad är det rekordtorka medan konstbevattningen och slöseriet med vatten sänkt grundvattennivån i tio års tid eller mer.

NASAs Airborne Snow Observatory har tillsammans med en satellit i omloppsbana kunna mäta både snötäckets utbredning och tjocklek samt gravitationellt väga valda delar av Kalifornien (och för den del hela världen) för att konstatera att grundvattnet i regionen sjunker undan år för år. Så till den grad att man faktiskt oroar sig för att massförskjutningar i övre jordskorpan skulle kunna orsaka förhöjd risk för jordskalv.

NASA ASO
Snötäcket i upptagningsområdet i slutet av mars
under rekordåret 2014 samt under 2015.
Foto: NASA

Det ser idag ut som om vi har hälften eller ännu mindre av snötäcket jämfört med rekordåret 2014. säger Frank Gehrke, chef över snöspaningen. Idag ligger alltså Kalifornien i ett sådant läge att hittills otänkbara restriktioner satts in när det gäller vattenanvändningen. Gräsmattor gulnar och pooler torkar in.

Så, varför inte måla gräsmattan?! Andra lösningar finns. I vissa stadsdelar väljer man att ge en till två dollar per kvadratfot till de som byter ut gräsmattan för vatteneffektiva växter och trädgårdslösningar som kräver mindre vatten än gräs.

Samtidigt som det är enligt lag förbjudet att i vissa delstater trycka texter som antyder att ökad koldioxidhalt i atmosfären ger klimatförändringar sitter vi idag med en koldioxidhalt på 400,57 PPM, Vi upplever varje dag på Jorden resultatet av ett klimat vi inte är vana vid. I Kalifornien hoppas man nu bara på att det begynnande El Niño-året kommer att ge de länge efterlängtade regnen. Undertiden har redan Texas och Oklahoma drabbats av extrema översvämningar av just samma El Niño-fenomen. Inte är väl det rättvist?!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>