Sommarsolståndet är här, (21juni 18.38 lokal tid)

Ja, så är det. Äntligen går det mot mörkare tider och vi får stjärnhimlen tillbaka!

Så, vad är det egentligen som händer? Jo som ni alla vet som äger en jordglob så lutar den ju. 23,44 grader om globen är välgjord. Det gör att medan Jorden rör sig runt Solen kommer vinkeln till Solen att förändras under året.

Det gör att om du exempelvis står exakt på nordpolen så kommer du under vårdagjämningen att se Solen vid horisonten under hela dygnet. När Jorden vandrar vidare i sin bana så kommer Solen att klättra högre och högre på himlen för att under sommarsolståndet stå 23,44 grader upp under hela dygnet (du står fortfarande på nordpolen). Därefter kommer den så sakteliga att klättra ner igen för att på höstdagjämningen vara nere vid horisonten igen. Därefter så passerar den horisonten för att vara under horisonten. Vid vintersolståndet ligger den 23,44 grader under horisonten. Därefter klättrar den uppåt igen.

Fenomenet sommar och vinter har att göra med att Solen står högre på himlen, inte bara på polen utan även längre söder ut. Ju högre Solen står desto mer av Solens ljus når ner till jordytan och således mer värme också.

Samtidigt skall vi ta knäcken på en myt som fortfarande florerar här och var. Jordens avstånd till Solen är av väldigt liten betydelse. Avståndet varierar visserligen avsevärt, mellan 147,1 och 152,1 miljoner km. När är den då närmast då? Jo, i januari! Den kommer alltså att vara som längst från Solen den 6 juli. Detta till trots är det alltså som varmast under sommaren.

Gör avståndet till Solen ingen skillnad alls då? Jo, faktiskt lite lite. Hade vi inte varit som längst från Solen i juli hade det varit aningen aningen varmare på sommaren och aningen aningen kallare på vintern. Men den skillnaden är så mycket mindre än exempelvis den havet ger. Havsmassa på norra halvklotet är betydligt mindre än den på södra halvklotet. Således har vi större skillnader på sommar och vinter än de har söder om ekvatorn.

Kort och gott, väder, årstider och klimat är ett mycket komplext system.
Om tid medges hoppas jag komma tillbaka till dessa frågor lite mer under sommaren.
Tycker du sådant som väder och klimat är intressant så får du gärna boka ett av mina väder eller klimatföredrag (se rubrik [föredrag] ovan). Jag åker ut inom Skaraborg samt Göteborgsområdet.
Undantag kan göras på längre håll om jag kan samplanera med semester eller fler uppdrag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>