Obemannad SpaceX exploderade två minuter efter start…

SpaceX, det privata initiativet bakom NASAs länk med rymdstationen har än så länge inte tagit med astronauter till Internationella Rymdstationen, ISS, och tur är väl det?! Drygt två minuter efter start uppkom ett övertryck i en av farkostens syretankar vilket resulterade i katastrof. Raketen inklusive förnödenheter och vetenskapliga experiment sprängdes till småspillror och ännu ett uppdrag på kort tid gick åt skogen.

SpaceX har idag ett kontrakt med NASA värt 1,2 miljarder dollar eller närmare 10 miljarder kronor. Kontraktet innebär att SpaceX för detta skall transportera upp 12 stycken Dragon-kapslar med knappa två ton material till ISS. Idag skulle vara den sjunde i ordningen. De tidigare sex har skett felfritt.

Vi ser Dragonkapseln skjutas upp med bärraketen Falcon 9. På ett par sekunder förintas hela ekipaget till ett värde motsvarande en nybyggd Boeing 747. Video: NASA.

Den obemannade farkosten är den tredje med förnödenheter som fallerar de senaste åtta månaderna. Dragon-kapseln skulle ha levererats till ISS med hjälp av Falcon 9 som fordonet heter. Den lyfte från Cape Caneveral i eftermiddags kl. 16.21 svensk tid. Vad som skedde vet vi ännu inte, men ett övertryck i det andra raketstegets syretank tycks ha uppstått.

Dragonkapseln bar med sig, förutom mat, högupplösta kameror för att uppifrån studera meteorers inträde i jordatmosfären. Den innehöll också utrustning för att studera mikroberna ombord på ISS, vilka som finns och hur de utvecklas till ett liv i tyngdlöshet.

733208main_iss034e062489_1600_946-710
Så här hade det kunnat se ut när Dragon-
kapseln fångas in av en av de ledade armarna
på ISS, men så blev det alltså inte.
Foto: NASA

Nu återstår enligt NASA en noggrann undersökning av 3000 telemtri-kanaler som registrerar allt som sker under uppskjutningen. Innan det är gjort vet vi inte säkert vad som skett.

Förutom SpaceX har också Orbital ATKs Antaresraket krashat i oktober samt den ryska Progress 59 som inte nådde upp efter ett problem med dess Syouz-fordon. Men NASA är lugna. ISS har proviant nog att klara sig en bit in på hösten. (Dagens material hade annars räckt en bit in på det nya året.) Dessutom är nästa Progress på startplattan snart, då den skall lyfta från Ryska Baikonur-Cosmodromen i Kazakstan den 3 juli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>