Sentinel 2A har klarat sina första kritiska dagar i rymden.

Uppskjutningen av Sentinel 2A skedde den 23/6 kl. 03.52 Svensk tid. Uppskjutningen gick
från Korou, Franska Guyana, under kvällningen lokal tid, efter mörkrets inbrott. Ovan ser du uppskjutningen sedd från ESAs hemsida. Video: ESA.

Sentinel 2 A gick upp med en Vega-raket för en vecka sedan och markteamet har följt satelliten dygnet runt för att se till att den får en god start i sin bana och att inget oväntat inträffar. Efter att första veckan gått ser ut att gå väl.

Som vanligt har markteamet fått jobba häcken av sig för att få allt att klaffa och efter några små glitchar med bl.a. en felande stjärnorienteringsutrustning och en bråkande GPS-mottagare verkar nu allt stabilt.

Celebrating_the_end_of_the_beginning (1)|
Markkontrollen firar efter tre lyckade dagar
i omloppsbana. Foto: ESA

Den 1,1 ton tunga satelliten bär med sig optisk utrustning för att följa små och storskaliga processer på jordytan. Främst jobbar man för att följa vegetationen och förändringar över hav och land. Huvudanvändningen av just denna satellit i Sentinelpaketet är till för jord- och skogsbruk.

“Vi har utfört vår första banjustering genom att använda Sentinel 2As inbyggda raketer och allt gick exakt som planerat.” Berättade farkostansvarige, Franco Marchese i helgen. Nu är det 13-kanaliga MSI-instrumentet klart för första fotoförsöken.

Läs gärna mer om uppskjutningen etc. på ESAs hesida.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>