New Horizon på banan igen!

Nu när bara sju dagar återstår är New Horizon på banan igen. Den tillfälliga om än långvariga nedstängningen, sedan i lördags, har nu återställts så att sonden sedan 18.34 svensk tid skall vara igång igen. Absolut svar på om så verkligen är fallet är just nu på väg mot Jorden i ljusets hastighet och kommer kunna registreras genom radioantennerna i Deep Space Network kl. 23 svensk tid.

Felet som orsakades av att datorn överlastades av en timing-konflikt mellan två instrument och sedermera låste datorn som fick startas om, kommer i alla fall inte upprepa sig nu när alla instrument vaknat. Det har nu bekräftats efter några dagars kommunikation med sonden.

30 observationer har missats sedan i lördags, men detta är mindre än en procent av de uppdrag som kommer att ske mellan den 7 (idag) och den 16 juli och inga av de mest kritiska observationerna har påverkats.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>