Ny plutokarta för Google Earth!

Hej igen. För dig som inte är sådär jätteförtjust i dvärgplaneter kan kommande två veckorna bli lite sega, men nu är det Pluto som gäller.

Nu har NASA till sammans med Google skapat en karta över Pluto som fungerar i Google Earth. Ladda hem dem från NASA och öppna den med Google Earth och du kan surfa runt över Plutos yta. Plutokartan är ännu så länge ganska lågupplöst, men den kommer att uppdatera sig automatiskt säger NASA.

nh-pluto-map
Kartan är en kombination av data från LORRI,
LOng Range Reconnaissance Imager och 
Ralph, sondens färgkamera.

Kartan är gjord från bilder tagna med LORRI och Ralph där man byggt detaljer med svartvita LORRI-bilder som sedan färgsats med lågupplösta färgbilder från Ralph. Mittdelen av kartan visar den del av Pluto-globen som kommer att visa sig för sonden på tisdag när den passerar som närmast. Sviten med bilder togs 27 juli till 3 juli.

This map of Pluto, created from images taken from June 27-July 3, 2015, by the Long Range Reconnaissance Imager (LORRI) on New Horizons, was combined with lower-resolution color data from the spacecraft’s Ralph instrument. The center of the map corresponds to the side of Pluto that will be seen close-up during New Horizons’ July 14 flyby. Tycker du att bilden ser lite avkapad ut beror det på att Plutos rotationsaxel lutar lite mot sonden och den nedre delen vetter från sonden.

Det utdragna mörka området på nedre vänstra sidan är en av de mörkaste delarna av hela ytan. Området sträcker sig så långt som 3000 km. Precis till höger om detta område ligger det ljusaste området på Pluto som är 1600 km tvärs över. Det senare kan vara ett område av nyfallen “snö” av frusen metan, kväve och/eller kolmonoxid.

Foto och data: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>