New Horizon närmar sig med stormsteg!

Nu återstår endast c:a 8 miljoner km och Pluto börjar verkligen visa upp en yta. Vad som döljer sig där är ännu osäkert men vad det än är så har där utspelat sig ett drama utan dess like. Se bara på det stora mörka området nere till vänster som har fått det inofficiella namnet “Valen” eller det stora hjärtformade området lite till höger. Vad kan ha orsakat dessa extremt stora landformationer? Ja, det återstår att se!

HEART - 7-8-15_Pluto_color_new_NASA-JHUAPL-SWRI
Bilden togs natten till idag (torsdag) av
New Horizon. Foto: NASA/Johns Hopkins
University Applied Physics Laboratory/
Southwest Research Institute.

Det område vi nu ser av Pluto-ytan kommer åter visa sig under själva passagen på tisdag i och med Plutos långsamma rotationstid på 6,9 dygn. I och med hur snabbt sonden färdas kommer inte hela ytan att kunna fotograferas när den är som närmast. Men fotoarbetet är redan i full gång, så vi kan vänta oss en hel del under veckan som kommer!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>