NASAs Kepler-teleskop hittar ännu en jordlik planet.

I media har under dagen figurerat rapporter om att vi äntligen funnit en Jord-tvilling. Men som vanligt är det en överdrift. Trots detta är planeten intressant! Låt mig förklara!

452b_artistconcept_beautyshot
En konstnärs vy av Kepler 452b. Bild: NASA.

Idag har Kepler-teleskopet funnit 4 696 planetkandidater kring andra stjärnor. Dessa kandidater är alltså troliga planeter, men de behöver observeras igen för att styrka att det faktiskt är planeter och inte andra variationer i stjärnljuset. Metoden Kepler använder är att mäta ljusstyrkan på en oerhörd massa stjärnor samtidigt. Genom att upprepa detta tillräckligt ofta kan man se om stjärnor av någon anledning ändrar ljusstyrka. När de gör det kan man sedan urskilja om det rör sig om en variabel stjärna eller som man hoppas att det är, en liten kropp som passerar framför den större stjärnan. Om observationen upprepas kan man bekräfta planeten som “säker”. Idag känner vi till 1 030 bekräftade planeter.

En av dessa många planetkandidater som nu bekräftats ligger runt stjärnan Kepler 452. Stjärnan ligger 1 400 ljusår från Solsystemet i riktning mot stjärnbilden Svanen. Planeten är den första ganska Jordlika stjärnan som man funnit i den beboeliga zonen hos en Sol-lik stjärna. Stjärnan i fråga är av samma spektralklass som Solen (samma sort som Solen) fast 1,5 miljarder år äldre. Detta innebär att den ökat i diameter med 10% och ljusstyrka med 20%. Ett fenomen som sker från stjärnans födsel till dess död.

Den nyfunna planeten som heter Kepler 452b är den hittills minsta planet man funnit i den beboeliga zonen* runt en annan stjärna. Planeten är bara 60% större än Jorden vilket är ett lyft, då man tror (utan att ha sett den på riktigt) att det är en stenplanet. Omloppstiden runt stjärnan är 385 jorddygn vilket bara är aningen mer än våra 365,24.

Eftersom planeten funnits i drygt 6 miljarder år (betydligt längre än Jordens 4,6 miljarder år) kan man gissa att ev. liv har haft goda chanser att utvecklas. Mycket spännannde alltså!

*Den beboeliga zonen eller Guldlock-zonen är det område där det är precis lagom varmt för vatten att vara flytande, inte i gasform som hos Venus eller i frusen form som hos Mars.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>