Perseiderna meteorskur, 12 augusti 2015

Perseiderna är en meteorskur, eller som vi kallar det, en samling med stjärnfall. Jorden kör in i detta stoftmoln varje år vid ungefär samma tidpunkt. I år infaller maximum under natten mellan den 12 och 13 augusti. Befinner du dig ute på en mörk plats kan du i år få uppleva så mycket som 50 – 120 meteorer per timme. Låt mig förklara!

Stjärnfall?
Perseidernna, Laurentius tårar eller som grekerna kallade den Perseus Söner är en meteorskur som setts varje år sedan 36 år före vår tideräkning. Det vi ser på himlen som stjärnor som faller är i själva verket mycket små sandkorn som träffar jordens atmosfär med 58 km i sekunden. Vid denna enorma hastighet bromsas kornet hastigt medan luften och kornet upphettas till flera tusen grader. Då ser vi det upphettade luftspåret bakom sandkornet som en stjärna som faller. Sandkornen härrör från en komet som heter Swift-Tuttle. Kometen som upptäcktes av Lewis Swift och Horace Parnell Tuttle 16 juli 1862 kommer relativt nära Jordens bana en gång vart 130 år. Samtidigt som kometen närmar sig Solen (och Jorden) tinar den upp och bildar en svans av gas och stoft. Stoftpartiklarna har nu ungefär samma bana som kometen vilket gör att Jorden sveper in i stoftmolnet varje gång Jorden passerar denna punkt i banan.
Att observera perseiderna
Perseiderna är den mest kända meteorskuren bland allmänheten. Inte för att den är bäst utan för att flest har sett den. Under året passerar Jorden genom ett 20-tal stoftmoln eller meteorskurar som vi kan kalla dem. Perseiderna, 12 – 13 augusti och Geminiderna 13 dec. är väl de som är häftigast att se på norra halvklotet. Dock är det ju så att de flesta svenskar inte vågar sig ut i vinterkylan för att njuta av nattmörkret utan är ute mer under sommarmånaderna. Således har de flesta sett stjärnfall i augusti men betydligt färre på Lucia. I år ligger skuren bra till. Det som förstör en meteorskur mest är ljus. Det kan vara ljus från gatlampor och liknande men också ljuset från en av våra största naturliga störningskällor, Månen. I år har vi turen att månen är i nedan, på väg emot ny. Den kommer alltså inte att störa oss förrän tidigt på morgonen.

Perseiderna har fått namnet för att de ser ut att komma i riktning från stjärnbilden Perseus. De kommer över hela himlen, men förlänger du ljusspåret bakåt kommer det att peka på stjärnbildens Perseus. (Ser du ett stjärnfall som kommer från ett helt annat håll så är det ingen perseid utan sannolikt en ensam strömeteor.)

Under kvällens första timmar faller meteorerna in i flack vinkel. De första är få, men kan bli utdragna och relativt ljusstarka. Titta så snart det mörknar! Allt eftersom Perseus kommer högre upp kommer antalet att öka. De blir fler men kortvarigare. Allra flest kommer du att få se innan gryningen. (Det är då det kan komma upp i maxantalet 50 – 120 i timmen.)

perseiderna
Perseus ligger i nordost i skymningen och klättrar
gradvis mot söder. Titta under Cassiopeja,
som ser ut som ett “W”.

Meteorerna kommer över hela himlen, men jag brukar av gammal vana lägga mig med fötterna mot Perseus. Godtyckligt kanske, men jag gillar det.

Hur observerar jag Perseiderna?
1. Leta reda på en plats med öppen himmel. Inga skymmande träd eller hus. Ju mer av himlen du ser desto bättre!
2. Försök hitta en mörk plats. Ju mindre störande ljus desto fler av de ljussvaga meteorerna kan du se!
3. Ta med dig något att sitta eller ligga på. Bekvämlighet är A och O eftersom det är en del väntan.
4. Klä dig varmt och särskilt fuktfritt. Dels ligger du stilla. Dels faller mycket dagg såhär års.
5. Tålamod!! Även med 120 meteorer i timmen (vilket kan bli fallet i år) får du vänta 30 sekunder per stjärnfall i snitt. (Ibland två – tre minuter.)
(6) Snälla, ta med dig solstolen eller liggunderlaget. Det är synd om 325 000 svenska invånare går till jobbet trötta OCH med nackspärr den 13.

13 thoughts on “Perseiderna meteorskur, 12 augusti 2015

 1. Pingback: Populär Astronomi - Perseiderna 2015: magiska nätter med stjärnor som faller - Populär Astronomi

  1. admin

   Tack själv. Jag har lagt till dig på min maillista där det kommer ett till fyra mail per månad beroende på vad som händer. :-)

   Reply
 2. ¨Gustaf

  Hej ,

  Tack för en tydlig förklaring om vad som ska hända. Är det en specifik tid på natten som är bättre eller är det när som när det blir mörkt?

  Mvh
  Gustaf

  Reply
  1. admin

   Hej Gustav!

   Ledsen för sent svar, men det är så fruktansvärt mycket spam att jag inte hittade ditt meddelande förrän nu. Det är synd att Internet skall domineras av idioter med ekonomiska intressen som förstör allt.

   Det var (eller är ett par dagar ill fast inte lika mycket) under alla mörka timmar fast bäst precis innan det ljusnar.

   Reply
  2. admin

   Ledsen för sentt svar. Jag fann ditt meddelande först nu bland alla spam. Nu har jag bara 900 till att gå igenom…

   Ju närmare gryningen man kommer desto bättre. Men lite sent nu dess värre. De allra sista (ganska få) syns fram till den 24 aug.
   Gunnar

   Reply
 3. Emelie

  Hej!

  Bra artikel! Jag fick cykla en bra bit ut mot Skatås här i Göteborg innan jag hittade total mörker. La mig på en stubbe i 4 timmar, synd att det var riktigt kallt! Däremot var det flera skurar som pumpade upp mitt adrenalin i tid och otid. Är det vanligt att det kommer så stora som .. säg, en gatulykta från 50 meters avstånd? Jag såg 4 sådana här och de var otroligt stora och lämnade efter sig en svans länge, som efter ett flygplan. En av dem singlade ner rätt långsamt med ett starkt gult sken och avslutades med ett rött sken.

  Har sett ett meteorregn i Indonesien en gång runt mitten av november, vad kan det ha varit för någon? Häftigt iallafall och jag ska inhandla en overall till Lucia.

  Lägg gärna till mig med i din mail lista!

  Mvh,
  Emelie Rosenqvist

  Reply
  1. admin

   Hej Emelie!
   Tack själv för den fina rapporten. Ledsen att det tog ett tag innan jag svarade. Jag har nu lagt till ett spamfilter, men ditt meddelande låg dolt bland c:a 1000 skräpmeddelanden med reklam för allt från mediciner till spamfilter.
   De där starka meteorerna är inte jättevanliga, men de förekommer. Särskillt denna skur bjuder på några sådana per år. Du och jag kan mycket väl ha sett samma eftersom vi ser delvis samma himmel.
   Den skur du såg i november var rätt säkert Leoniderna. Den blir riktigt häftig med 33 års mellanrum. Senast var åren runt 2000.
   Du är nu med på listan. :-) Det kommer 1 – 5 meddelanden i månaden beroende på om något speciellt händer.

   Reply
 4. Pingback: Årets höjdpunkter 2015 | Klara Skyar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>