Astrofotosession

Efter att bara ha använt min astrokamera för att ta stjärnspektra gjorde jag lite test att bara fota svartvitt. Som en del av er säkert vet så flyttar sig stjärnorna på grund av jordrotationen, ett varv på 23 timmar och 56 minuter. Det gör i sin tur att ett objekt i synfältet i teleskopet försvinner ut bild på mindre än 30 sekunder med 200x förstoring. Samma effekt är av yttersta vikt då man fotar genom teleskopet. Det teleskop jag använde på klubbobservatoriet i Mariestad är förskjutet i förhållande till himmelspolen mycket mycket lite. Men det lilla gör att jag inte kunde exponera mer än 25 sekunder. Resultatet är att dessa första bilder inte är så vassa som man kunnat önska…

M13 eller Herkuleshopen
M13_02
M13, 300 000 stjärnor inom ett område mindre
än 150 ljusår. Avstånd 22 000 ljusår.

M13 är är en så kallad klotformig stjärnhop. Den består av så många stjärnor att de alla håller samman med hjälp av gravitationen. Hopen är mer än 12 miljarder ljusår gammal. Alla stjärnor med för hög fart (över flykthastigheten) har för länge sedan åkt ut i rymden på egen hand, medan de stjärnor som idag finns kvar ligger i en omloppsbana kring centrum av hopen. I och med att de flesta passerar nära mitten någon gång i banan så finns här hela tiden en förtätning av stjärnor. Fotot är taget med en SBIG8300-kamera och ett 14 tum stort Meade-teleskop.

M51 eller Malströmsgalaxen
M51_002
Ett par med galaxer som interagerar med varann
genom gravitationen.

Bilden är lite dunkel men det går i alla fall att se vad den föreställer. Dessa två galaxer, M51 och M51b eller NGC 6194 och NGC 5195 ligger på c:a 23 miljoner ljusårs håll från vår egen Vintergatan. M51 uppvisar en traditionel speralstruktur som är vanlig hos galaxer i Universum. M51 ligger i stjärnbilden Jakthundarna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>