Jakten på intelligent liv inte så enkel som man tror

En av jordens tidigaste intelligenta djurgrupper är moluskerna. Kanske inte sniglar och musslor men bläckfiskar! Med ett nervsystem som får dem att lösa uppgifter lika bra som många chimpanser är dessa djur fantastiska.

Med det försprång de hade med både intelligens och extremiteter att manipulera sin omgivning är det förvånande att de inte kom längre. Men, när intelligensen räcker för att fortplanta sig och överleva kommer den i sig inte att prioriteras av evolutionen och uppenbarligen räckte det.

Därmed inte sagt att det är så på alla världar. Det är fullt möjligt att bläckfiskliknande djur i havet kan vara det intelligenta liv i letar efter om vi letar efter intelligenta utomjordingar.

Nu har forskare från Japan, Tyskland och USA kartlagt DNAt från en tvåfläckad bläckfisk, Octopus bimaculoides. Vad de vetat ett tag var att den har 2,7 miljarder baspar i sitt DNA (Människan har 3 miljarder). Vad de flesta djur med väldigt många baspar har är ofta kopior av stora segment, men det visade sig att denna bläckfisk har få kopior, d.v..s. att det mesta av dess DNA är unika sekvenser.

Precis som i människans fall är det mesta inte förlagt i specifika gener utan en hel del är vad vi vet overksamt eller i alla fall inte så viktigt. Men, vad finns där då för information? Ja, det återstår att se. Nu är målet att testa fler bläckfisksarter. De delar som är viktiga för att vara bläckfisk kommer ju att finnas i samtliga bläckfiskar.

En del av bläckfiskens intressanta genom står för det faktum att den både kan ändra färg och i realtid anpassa sig efter vad den ser. För att göra detta behöver den dels ha en mycket bra syn. Dels kunna behandla informationen den får in i sin ringformade hjärna. Dels måste den snabbt kunna få ut signalerna till de färgade delar av huden som kan dra ihop sig eller expanderas för att få rätt färgskiftningar. Allt detta behöver ett mycket välanpassat nervsystem.


Man kan inte låta bli att älska dessa fantastiska djur!

En annan del av deras fantastiska intelligens är det faktum att de kan lösa problem både själva och genom att observera oss människor göra saker. De kan till och med försöka att kommunicera med oss. Jag hörde till exempel av en av våra lab-handledare när jag läste biologi att en av deras bläckfiskar var tjurig över att den fick en sladdrig räka. Demonstrativt, medan den tittade på assistenten tog den räkan med en av sina tentakler och simmade till vattenutsuget och släppte av räkan så att den sögs in i filteranordningen. Bara för att demonstrera att “Det här är under min värdighet!”*

En av de delar som är mest imponerande är att de är så snabba på att lära sig genom att studera andra bläckfiskar eller för den delen människor för att lära sig hur man gör saker.


Här ser vi en bläckfisk som genom att observera en annan bläckfisk lär sig att öppna en burk med en krabba i. Den lär sig vilken lucka man öppnar och hur den öppnas och testar inte ens de andra lösningarna.

Kanske är det inte små gröna gubbar utan mångarmade djur med stora ögon som vi söker. Synd bara att vi håller på att utrota många av våra egna… Om man inte äter delfiner och hundar för att de är intelligenta och söta bör man undvika bläckfiskar kråkfåglar, apor och några fler smarta (smartare?) djur. Bara en tanke.

* Säkert tänkte den inte så, det är mitt förmänskligande och inget annat. ;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>