Ingen asteroid I kollisionskurs med Jorden I September!

Det har hänt igen. Galna rykten om en asteroid på kollisionskurs mot Jorden sprids återigen på Internet. Av någon anledning gillar tokstollar att sprida galna idéer på internet, särskilt då det gäller Jordens och mänsklighetens undergång. Kanske ännu hellre då inte människor är inblandade i den förmodade undergången. För… hur ofta sprider man seriösa inlägg om vad vi människor gör som är mycket viktigare. Absolut inte lika effektivt i alla fall.

Sista veckan har ett flertal bloggar och suspekta hemsidor felaktigt nämnt en asteroid som är på kollisionskurs med Jorden. Den förmodade kollisionen skall enligt nämnda källor ske mellan den 15 och 28 september. Nedslagsplatsen sägs vara nära Puerto Rico.

Redan i stycket ovan bör ni ha reagerat på felaktigheter. Om man inte vet när den kommer slå ner, hur kan man då veta vilken sida av Jorden som ligger i asteroidens riktning vid nedslaget.

puerto_rico
En skillnad på bara en timme kommer göra att
asteroidens nedslag kommer att förskjutas 15 grader
i longitud på grund av Jordens rotation. (Se den
gula linjen.) Bild: Google Earth.

Om Jorden roterar 15 grader på en timme. Hur mycket kommer den då att rotera under de 13 nämnda dygnen ovan? Jo, 13 varv. Asteroiden, om den fanns på riktigt, skulle alltså slå ner någon stans över en linje, 360 grader runt Jorden. Det enda vi vet är vilken breddgrad den skulle slagit ned på.

Detta rykte har alltså spridit sig som en löpeld över nätet. Suck… jag säger bara suck!! Det finns inga vetenskapliga belägg, Inte ett spår av vetenskap, bakom detta påstående. Men ibland verkar det som om folk vill bli lurade! Det finns idag inget objekt som är på kollisionskurs mot Jorden, vad vi känner till. (Inte förutom det rymdgrus som årligen ger oss de så vackra meteorskurarna.)

Hos NASAs Near Earth Object Observations Program summerar man ihop risken för samtliga “Near Earth Objects” som vi idag känner till. Risken är 0,01% (1 på 10 000) att något alls kommer att krascha ner på Jorden av dessa objekt under de närmsta 100 åren. Då är dessutom de allra flesta av dessa så små så att de endast skulle ge en cool show att bevittna utan några reella skador. (Risken är mycket större att man krockar alvarligt med bilen under en livstid. Trots detta kör folk bil…)

Dessutom skulle något vara av den storleken att det kunde skapa skador I hela Mexikanska Golf-området samt delar av Nord- och Sydamerika så skulle vi se det idag och världens samlade amatörastronomer skulle ha upptäckt objektet både en och tre gånger redan. Det går inte gömma sådana objekt!

Det är inte första gången sådana rykten sprider sig över nätet. 2011 var det en s.k. domedagsprofetsia kopplad till komet Elenin som kom att sönderdelas då den närmade sig Solen. Därefter kom Maya-kalenderns påstådda slut som för det första var helt felaktigt tolkat av amatörer som inte kan något om kalendern och dessutom om maya-folket hade trott att Jorden skulle gå under, vad hade det rört oss?? Dessutom i år hade vi asteroiderna 2004 BL86 och 2014 YB35. Inte heller någon av dessa var någonsin något hot mot mänskligheten.

Snälla, hjälp inte till att sprida sådan dynga över det redan överlastade nätet. Det är lika illa (om inte värre) som att sprida virus och trojaner. Det sinkar nätet och skrämmer upp folk. Hittar du något du är tveksam till, e-posta mig (under kontakt ovan) eller någon annan astronom som håller lite koll.

NASAs Near-Earth Object Observations Program, eller som det kallas,  “Spaceguard,” håller koll på alla objekt som passerar inom 45 miljoner kilometer från Jorden. Detta gör de med markbundna samt rymdplacerade teleskop. Hittas objekten inte av dessa är de för små för att göra rejäl skada mer än väldigt lokalt. På tal om lokal skada…


Stackarn som ägde bilen hade ingen meteoritnedslagsförsäkring,
men å andra sidan kom bilen att bli internationellt känd och han fick råd
att köpa en ny. Nedslaget skedde 9 oktober 1992 utanför New York.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>