Nu kommer godbitarna från Pluto-passagen

New Horizon-sonden registrerade en massa data på väldigt kort tid. Så mycket data faktiskt att allt ännu inte laddats ner. Fortfarande återstår c:a 95 % av alla data som sonden producerat.

nasa-new-horizons-pluto-mountains
En av alla vackra plutobilder. Bergen vi ser
är mer än tre km höga. Foto NASA/JHUAPL/SWRI

Typisk nedladdningshastighet är  1 – 4 kilobit per sekund. En av orsakerna att det tar så lång tid är att, för att inte förlora data, sändningen måste hållas tydlig och därmed långsam. Det enorma avståndet gör nämnligen att radiosignalerna tar 4,5 timmar att nå hit och signalerna är väldigt svaga när de når Jorden och Deep Space Network-antennerna.

I dagarna har en stor del av dessa data processats så att den kan börja sända tillbaka dem tii Jorden. Sändningarna började på allvar ta far den 5 september och beräknas vara klara i vår. Nu kommer alltså de skarpaste bilderna och de viktigaste spektren av Plutos mycket tunna atmosfär. Vi har anledning att återkomma till detta under hösten.

Hittills vet vi att mång av de gamla kraterslätterna slätats ut. Samtidigt finns här extremt höga berg (för en så liten himlakropp). Pluto är alltså långt ifrån slät. Den kan ha haft bergsbildning så sent som för 100 miljoner år sedan. Vad etta innebär är att den förutom vattenis innehåller mer flyktiga ämnen såsom fruset metan, kväve m.fl. föreningar.*

Trots att New Horizon nu har passerat Pluto är resan långt ifrån slut. Den kommer att besöka ett objekt till, 2014 MU69. En sannolikt isig kropp som den kommer att nå först år 2019. Därefter får vi se hur länge batterierna håller, men den kommer sannolikt hålla sig vid liv något tiotal år till.

*Vatten vid dessa låga temperaturer (under -200 grader Celcius) beter sig som granit gör på Jorden. D.v.s. kratrarna borde finnas kvar om de är i “isberggrund”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>