Meteorefterlysning

Meteorefterlysning

Hej igen!
Ni får ursäkta att det varit lite stiltje på KlaraSkyar på sistone, men jag är inne i föredragens högsäsong och har tre föredrag denna veckan tre nästa vecka och något tiotal till under november, så jag prioriterar just nu astronomins historia och astroklimatologiframför nyheter.

Det enda av riktig rang som hänt sedan sist var medias uppblåsning av den främmande civilisation som sannolikt inte upptäcktes för två veckor sedan.

Till dess att jag får mer tid (provade att köpa ett 30-tal uppvridbara armbandsur, men det gav inte mer tid…) så kommer här en efterlysning. Kommentera gärna om ni sett den eller har frågor. Den färdades från öster till väster, 28 oktober c:a 19.00.

—————————

Jag bor i Mölnlycke, öster om Göteborg. Nästan exakt kl 19, dvs för (just nu) c:a två timmar sedan så såg jag här hemma ett rejält ”stjärnfall” på himlen, när jag råkade titta upp för att kolla hur klart det var. Det som förvånade mig var framförallt att meteoren var så (skenbart) långsam över himlen, så att jag kunde följa den mer än fem sekunder (tror jag) med ögonen, innan den försvann för mig bakom ett träd. Den var mycket snabbare än nån satellit som jag sett, men mycket långsammare än någon meteor jag sett (jag såg senast några starka, med ”röksvans” i augusti i somras). Den lämnade lite rök efter sig ett ögonblick. Den var ljudlös (dock har jag riksväg 40 rätt nära, med ett ständigt brus), och såg ganska ”stor” ut, klart större än satelliter brukar vara (dvs inte bara en ”prick” för blotta ögat). Strax efteråt kom ett (trafik-)flygplan på himlen, och skillnaden var tydlig: flygplanet hade totalt fyra lampor, bl a blinkande. Jag såg meteoren (eller vad det var) först i Pegasus, och den passerade sen genom Sommartriangeln ungefär vid Vulpecula, varefter den skymdes av trädet. Jag är naturligtvis inte säker på att det var en meteor, men allt annat verkar mindre sannolikt. Den var ljusstark, men tävlade med fullmånen, och några gatlyktor som jag hade i eller nära synvinkeln.

Jag vill nämna att jag är amatörastronom, men inte så erfaren. Men naturligtvis har jag sett ett antal satelliter, med blotta ögat, i kikare och med mitt sextums teleskop.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>