Komet C/2013 US Catalina

För dig med en enkel fältkikare hemma finns nu chans att se en komet på förbifart. Det har funnits ganska stora förhoppningar på kometen under hösten, men den är nu på avtagande och är sannolikt inte aktuell för blottaögat-observationer från Sverige (även om en liten chans finns).

Kometdata
C/2013 US är en Oorts moln-komet. D.v.s. den kommer från det sfäriska moln av isklumpar som omger solsystemet långt långt utanför planeterna. Innan den började närma sig solsystemets inre delar hade den en ganska lös, kaotisk bana som gjorde den lättrubbad. Galaktiska tidvatteneffekter eller en nära passage av en stjärna kan ha stört dess bana så att den började falla in mot Solen. Dess nya bana, Innan den nådde in till planeterna, hade en omloppstid på flera miljoner år. På sin väg in i Solsystemet har den emellertid accelererats ytterligare. Kometen passerade som närmast Solen den 15 november. Dess avstånd var då 0,82 astronomiska enheter, d.v.s. lite närmare Solen än Jordens bana. Kometen färdades då med 46,4 km/s vilket är något över flykthastighet. Nu har den alltså en hastighet som kommer få den att för alltid lämna solsystemet.

Upptäckt
Kometen upptäcktes med hjälp av ett 27 tums (68 cm) Smidt Cassegrain-teleskop. När den upptäcktes var den av 19 magnituden. Namnet Catalina har den fått av “Catalina Sky Survey”, ett projekt för att hitta kometer, asteroider och särskilt jordnära asteroider.

Var du finner kometen
Just nu ligger kometen mellan ljungfrun och vågen (strax ovanför Venus) vilket gör att den är synlig först efter kl. 04 på morgonen. Den är av magnituden 6 vilket gör att den behöver i alla fall en liten fältkikare för att synas. Den klättrar nu uppåt på himlen, norr ut. Detta kommer att föra upp den på betydligt trevligare höjd för oss på norra halvklotet. Samtidigt närmar den sig Jorden så att den kommer att ligga som närmast Jorden den 17 januari. Då kommer den ligga i Stora Björnen, 0,72 astronomiska enheter från Jorden och sannolikt ha en magnitud på 5,5. Kanske synlig för blotta ögat från en riktigt mörk himmel. Men då endast som en rund fläck. Ljusstyrkan är för svag för att vi skall kunna se ens antydan till en svans.För lite snygga bilder på kometen, besök: Spaceweather Gallery

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>