Vintersolståndet 2015

Så var det då åter dags. Vintersolståndet är den tidpunkt då Solen står som lägst på norra halvklotet. I år kommer detta att infalla den 22 december kl. 05.48.

Det innebär alltså att tidpunkten för vintersolståndet infaller emedan Solen ännu inte har gått upp. I och med vintersolståndet så kommer den kortaste dagen att infalla den 22 december.

Därefter kommer dagarna att så sakteliga börja bli längre. Först kommer det att gå riktigt långsamt, men allt eftersom att våren kommer kommer dagarna att bli längre betydligt snabbare. Den största förändringen i dagslängd under året sker runt vårdagjämning och höstdagjämning.

Till skillnad från vad många faktiskt tror är Jorden som närmast Solen den 2 januari. Detta till trots är det kallast i Januari, men det beror bara på att jordaxeln just nu lutar från Solen och således gör att Solen från vår synvinkel inte når särskilt högt. Eftersom den står lågt hela den korta dagen och dessutom är nere längre än på sommaren så kyls vi av under vintern. Samtidigt, under sommaren när vi är som längst från Solen, är Solen uppe allra längst och kommer trots den lilla skillnaden i avstårnd att hinna värma Jorden mycket mer.

God jul och klara skyar!!

Gunnar

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>