Årets höjdpunkter 2015

PIA19105-Beagle2-Found-MRO-20141215Januari 2015 – The Beagle återfunnen på Mars
Resterna av en av alla de sonder som “The Galactic Goul” attackerat och ätit upp på Mars återfanns den 17 januari av Mars Reconnaissance Orbiter vars uppdrag det är att kartlägga den röda planeten!

gistemp_map_2014_withyearJanuari 2015 – 2014 det varmaste året sedan mätningarna började 1880
Nasas geovetenskapliga forskning har varit stor sedan organisationen startade på 50-talet. I januari gick de ut med att 2014 varit det varmaste året på Jorden sedan mätningarna startade på 1800-talet.

600px-SN1994DJanuari 2015 – Supernovor som standardljuskällor ifrågasatt
Supernovor är kanske inte så stabila i intensiteten som man tidigare trott om man skall tro forskare från University of Wisconsin-Madison. Kanske kan vissa vita dvärgar få förtidig utlösning och således lysa med lägre intensitet än tidigare förväntat.

Lakagigar_Iceland_2004-07-01Februari 2015 –  Kan klimatförändringarna ge fler vulkanutbrott?
I en rapport i “Geophysical Research Letters” berättas om hur minskande glaciärer gör att vi får en repris på landhöjningen i flera länder. Den kraftigt minskade vikten från glaciärerna tycks kunna bidra till fler jordbävningar och vulkanutbrott. Huruvida det är något att oroa sig över återstår väl att se.

Triton_moon_mosaic_Voyager_2_(large)Februari 2015 – En version av flytande vatten funnet på Triton
Ja, hur otroligt det än kan låta skulle skulle det kunna finnas hav, -90 grader kalla. De tros hållas flytande av salter, extremt tryck samt tidvatteneffekter p.g.a. månens enormt eliptiska bana. Detta förklarar de geysrar man lyckats detektera på Triton.

Leonard_Nimoy_by_Gage_SkidmoreFebruari 2015 – Spock har gått ur tiden
Kanske science fiction-historiens mest kände utomjording, gick bort i februari. Leonard Nimoy, skådespelaren som spelade spock, blev 83 år gammal. Frid över hans minne!

 

Sample_Analysis_at_Mars_MSLMars 2015 – Fettsyror funna på Mars
Dr Daniel Glavin som jobbar med Curiosity-sondens SAM-instrument (Sample Analysis on Mars) berättade i mars att hans team funnit fettsyror på planeten Mars yta. Det är ännu inte klarlagt om dessa härör från en biologisk källa eller ens från planeten Mars, men visst låter det intressant!

ASW_So771Mars 2015 – Solförmörkelse höll på att sluta i katastrof!
Jo, bara dagar innan förmörkelsen gick en av Sveriges största dagstidningar ut med att det går att titta på Solen genom en CD-skiva. Vi hade en fantastisk tur att det huvusdakligen var mulet under dagen ifråga annars hade sannolikt en hel generation med ovetande skolungdomar fått en 90-procentig solförmörkelse pertmanent inbränd på näthinnan.

Philae_lander_(transparent_bg)Mars 2015 – Första livstecknen från den strandsatta Philae-landaren
Landaren Philae som nästan lyckades landa på en komet 2014 piggnade till och kunde under mars månad berätta att den efter omständigheterna mådde bra på kometytan.

RedDwarfNASA-hue-shiftedMars 2015 – Stjärnor dårkör i tätbebyggt område
Med 288 000 km/h har en röd dubbel dvärgstjärna  blåst förbi solsystemet (för 70 000 år sedan). På ett avstånd mindre än ett ljusår har dessa stjärnor passerat väl inom det kometmoln vi kallar Oorts moln.

Mikhail Kornienko Scott KellyMars 2015 – Mikhail Kornienko, och Scott Kelly skall tillbringa ett år på ISS
Just nu är Mikhail Kornienko, och Scott Kelly uppe på ett ettårigt uppdrag på ISS för att testa de långsiktiga effekterna av tyngdlöshet på människokroppen. Inte sedan Sovjet-astronauterna på MIR blev övergivna har någon människa lämnats i omloppsbana så länge. Denna gången genomförs allehanda tester för vår långsiktiga plan att beresa solsystemet på riktigt.

Surface_ocean_pH_node_full_image_2Mars 2015 – El Niño-år förutspås inträffa unbder 2015
Den svala 00-talet beräknas vara över med en kraftig omställning av vädret som resultat. Värme som under flera år lagrats i havet (och till viss del skyddat oss från temperaturhöjning) tros kunna lössläpppas (vilket i efterhand har bekräftats) genom att det naturliga fenomenet El Niño återkommer under kommande vinter (vilket är nu). Resultatet är i Skandinavien blåsigt och blött väder.

europa-thick-ice-crustMaj 2015 –  NASA kommer till Europa
NASA har fått klartecken. Resan till månen Europa har fått godkänt av Senaten som kommande mål för en rymdsond. Med 30 miljoner dollar börjar nu förarbetet för ett framtida uppdrag.

Maj 2015 – Kommer 2012 TC4 att träffa Jorden?
Nåja, som så många andra gånger är asteroidrackarn liten och risken ännu mindre. Inte desto mindre skall vi hålla ett öga öppet!

mercury-crash-1024x692Maj 2015 – Messangersonden avslutade sitt uppdrag med en bang!
En kontrollerad krasch fick avsluta sondens 4 år av utforskande av den innersta planeten i vårt solsystem, Merkurius.

 

733208main_iss034e062489_1600_946-710Juni 2015 – SpaceX sprängdes efter två minuter
Den obemannade sonden skulle föra material till den Internationella Rymdstationen, men sprängdes efter bara två minuters färd. Inga kom dock till skada.

 

oceanien_txtJuni 2015 – Aboriginernas berättelser berättar om meteoritnedslag
Aboriginernas muntliga tradition har varit mycket viktig för deras historia då de saknat skriftspråk. Ny forskning har identifierat nedslag, översvämningar och tsunamis i deras viktiga berättarkonst.

Juli 2015 – Kan bolid ha förändrat en av världsreligionerna?
Det verkar, enligt William Hartmann en av medskaparna till Planetary Science Institute i Tucson, Arizona, som om en stor meteor skulle ha förändrat livet för Israels förste kung Saul. Han kan ha sett en bolid som ett tecken från Gud.

tn-p_lorri_fullframe_colorJuli 2015 – New Horizon besökte Pluto
Ja, det kan väl inte ha ungått någon, men data ramlar ju fortfarande in sedan blixtvesiten den 14 juli. Här är bara ett av inäggen under året.

Augusti 2015 – Perseiderna meteorskur
Ännu en gång bjöd Perseiderna på en fin natt med många meteorer. Själv hann jag observera 70 stycken, under tre timmars observation, innan jag tappade räkningen .

puerto_ricoSeptember 2015 – Jorden gick inte under (igen)
Ännu en domedagsasteroid tycks ha ångrat sig. Nog att man kan gilla sci-fi och katastroffilmer, men bara för det skall man inte tro allt man ser och hör. Framförallt inte domedagsprofetsior från folk på nätet. På bilden (t.h.) ser du var asteroiden inte kraschade.

pia19917_perspective_6September 2015 – En fem år gammal upptäckt (flytande vatten) poppar upp i media
Den fem år gamla upptäckten som då gjordes av en doktorand har nu åter kommit upp på  löpsedlarna. Exakt hur dessa nyheter sprider sig kan vara ännu ett outgrundligt forskningsområde.

2015-09_manformorkelseSeptember 2015 – Månförmörkelse
Blodmånen, eller månförmörkelsen, den 28 september kunde ses av många morgonpigga svenskar. Till och med jag orkade upp i 15 minuter för att se lite av totaliteten.

 

neoSeptember 2015 – Asteroiderna i Brunsflo
Låter kanske som titeln på en gammal kalkonrulle, men detta är inte en filmtitel utan två nyfunna kratrar sedan ett nedslag för 460 miljoner år sedan.

 

tre_satelliterOktober 2015 – Höstdagjämningssatelliter
Björn Gimle, gästskribent, berättar om hur du med enkla medel kan observera och identifiera geostationära satelliter under veckan kring höstadjämning eller vårdagjämning.

 

Simon_Enstrom_2Oktober 2015 – Norrsken
Under hösten har Jorden träffats av flera rejäla “solutbrott” eller “Coronal Mass Ejectoins” som de också kallas. Simon Enström på Extreme Weather Prognosis delade med sig av sina vackra bilder från Storå.

Oktober 2015 – Jordens inre kärna endast 1,5 miljarder år gammal
Forskare, ledda av Andy Biggin, har studerat “fossila magnetfält” i form av mineraler från olika tidpunkter där magnetiska partiklar låsts in i stelnad sten. Slutsatsen de  dragit är att jordkärnan började stelna för 1,5 miljarder år sedan och då började ge ett ordentligt skyddande magnetfält.

Artist’s impression of the hottest and most massive touching dNovember 2015 – Dödskyss, slutet för två våldsamma och korta liv!
Forskare som jobbat med Very Large Telescope i Chile har funnit ett hett stjärnpar som beter sig besynnerligt. Mycket talar för att de ligger så nära varandra att de vidrör varandra.

December 2015 – Gemeniderna meteorskur
Den andra stora skuren under året, Gemeniderna, var även den en helt OK skur. I och med att vi slapp månen kunden en van observatör se 20 – 40 meteorer per timme från en mörk himmel.

December 2015 – Komet C/2013 US Catalina
Kan vi ha en ny blotta-ögat-komet på G? Tja… den har visat upp sig fint när den befann sig på södra stjärnhimlen. Just nu krävs en fältkikare för att finna den medan en kamera på stativ borde kunna skönja den. Mer om denna efter nyår om den förtjänar det!

2 thoughts on “Årets höjdpunkter 2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>