Asteroid på besök

Den 1 september får vi fint besök. Florence Nightingale eller snarare Asteroid 3122 Florence passerar Jorden på ett avstånd av 7 miljoner km. Avståndet är som ni förstår ganska lång och asteroiden kommer inte alls påverka oss. Eftersom det ändå säkert kommer att komma upp i media tänker jag här ge en kort överblick för att stilla din nyfikenhet.

Det är inte sällan asteroider kommer betydligt närmare än 7 miljoner kilometer, så vad gör denna passage så speciell kanske du frågar dig? Nåja, det är långt bort, men detta är den största kända asteroid som passerat oss så nära sedan vi började leta jordnära asteroider på 1970-talet.

Asteroiden 3122 Florence är vad som kallas en Amor-Asteroid. D.v.s. den tillhör de asteroider som tillbringar det mesta av sin tid utanför jordens bana men ibland kommer närmare Solen än oss. Den ligger också i en sådan bana att den kategoriseras som “riskabel” eller tillhör “potentially hazardous objects” som det heter internationellt. (Idag finns det 1 826 potentiellt hotande objekt eller PHO’s som forskare och amatörerhåller ett öga vakande öga på.)

Med sin diameter på dryga 5 000 meter (jag har läst siffror så låga som 4 400 meter) är den knappt hälften så stor som den sten som tog kol på dinosaurierna. Således är det viktigt att vi håller ett litet öga på den och tar chansen att göra exakta mätningar varje gång den passerar så att vi kan förutsäga dess framtida passager.

Kommer den då att ramla ner? Inte en chans! I alla fall inte de närmsta par hundra åren. Men långsiktigt har vi svårt att förutsäga eftersom det är väldigt avancerat att beräkna banor i ett så komplicerat system som Solsystemet med alla dessa himlakroppar. Men, som sagt, inget jag ligger sömnlös över.

Vad som möjligtvis kan göra mig sömlös är det faktum att denna asteroid faktiskt går att se med ett litet amatörteleskop. Jo, det räcker med en liten refraktor som denna för att kunna se den.

meade-infinity-90-mm-altazimut-refraktor
En refraktor på 80 – 90 mm eller rentav
en fältkikare på 7 x 50 kan räcka om du
vill kunna hitta asteroiden. För en lämplig karta
rekommenderar jag att du besöker
 The Sky Live.

Svårigheten ligger i att: 1. Hitta var på himlen asteroiden kommer att befinna sig. 2. Känna igen den, eftersom den ser precis ut som en ljussvag stjärna.

Men från en hyfsat mörk himmel och med lite tålamod har du chans att se den. Den kommer alltså att te sig som en stjärna. Fast den flyttar sig långsamt mot bakgrunden. Närmare en halv mån-diameter per timme. Trots att asteroiden rör sig med 48,7 km per sekund så kommer du att behöva titta i 10 – 15 minuter innan du kan skönja en förflyttning. Mitt tips är att du ritar av stjärnfältet och väntar i någon timme och ritar av det igen för att se om någon punkt har flyttat sig.
Närmast kommer asteroiden att ligga kl. 14.06 fredagen den 1 september men du kan följa den under flera dagar först genom Södra fisken sedan Stenbocken, Vattumanen innan den avlägsnar sig när den når Delfinen.

Asteroid Florence upptäcktes vid Siding Spring-observatoriet, av Schelte “Bobby” Bus, i mars 1981. Asteroiden fick ett nummer tillskrivit sig, nämligen 1981 ET3. Men som sig bör med asteroider fick Bobby namnge asteroiden efter eget tycke. Bobby valde att döpa asteroiden efter Florence Nightingale, en engelsk sjuksköterska som var den som “skapade” yrket genom att reformera arbetet och göra det till ett “för kvinnor värdigt yrke” under 1800-talet. Florence Nightingale levde mellan 1820 och 1910.

Asteroiden kommer i slutet av veckan att studeras av både amatörer och proffs. Dels kommer dess bana att kartläggas noggrant med olika instrument. Dels kommer den att studeras med radar från Jorden med en noggrannhet på så lite som 10 meter. Med denna upplösning kan man t.ex. hitta eventuella små månar, kanske sprickor och dalgångar som t.ex. om asteroiden är en s.k. dubbelasteroid med två delar som hänger samman etc.
Så, vi kommer inte behöva oroa oss över vår vän Florence. Den kommer inte komma närmare än så, åtminstone inte före år 2500.

Lycka till med observationerna!
Klara skyar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>