19 oktober – Uranus i opposition

Torsdagen den 19 oktober ligger Uranus som bäst till för att observeras. Det säger förvisso inte så mycket eftersom den alltid är avlägsen och svag. Men…

Uranus är faktiskt den yttersta planet du kan se för blotta ögat. Jo, det stämmer. men du måste ha bra syn, med eller utan synhjälpmedel. Och, du måste ha tillgång till en stjärnkarta. Uranus är nämligen inte ljusare än de allra svagaste stjärnor du kan se från en riktigt mörk himmel.

Har du tillgång till en enkel fältkikare som en 7×50, 10×50 eller annan fältkikare har du betydligt större chans att se den. Fortfarande som en liten stjärna.

Det är först i teleskopet med 100x förstoring eller mer som du börjar skönja att den har en liten yta. Framför allt ser du att denna lilla yta är tydligt blå i färgen.

Så, till fenomenet opposition… Opposition kommer från det engelska ordet opposit. Den ligger alltså motsatt Solen. D.v.s. när solen är som längst ned i norr (kl. 01 under sommartid) så ligger Uranus mitt emot i söder och som högst på himlen. Just nu skall du söka Uranus långt ned i stjärnbilden Fiskarna.

2017-10-19_uranus
Klicka på bilden för att se den större. Uranus ligger
i det röda korsets mitt. På samma bild ser du ursprunget
på tre aktiva meteorskurar som just nu kastar sten
på oss. Ingen är extremt aktiv, men har du tur
kan du se ett och annat stjärnfall.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>