21 oktober – Orioniderna meteorskur har maximum

Orioniderna är kanske inte en av de mest kända skurarna under året, men den är den tydligaste av skurarna förknippade med den desto mer kända Halleys Komet. Namnet Orioniderna kommer från att skuren ser ut att komma ifrån stjärnbilden Orion.

2017-10-21_Orioniderna
Bilden visar stjärnhimlen kl. 01.00 den 22 oktober.
Radienten är markerad i gult. Bilden kommer ur
det förträffliga gratisprogrammet Stellarium.

Bara för att skuren heter Orioniderna betyder det inte att du måste titta i riktning mot Orion. De kommer att synas över hela himlen. Spårar du däremot meteoren bakåt i sin bana kommer meteorstrecket att peka mot en punkt i Orion. En förutsättning för att se dem är däremot att radienten som ligger i Orion kommer över horisonten vilket sker runt kl. 22 såhär års. Annars kommer meteorerna att missa din punkt på jordytan och passerar ovanför atmosfären och då syns de inte.

Radienten, ligger ovanför Orions vänstra axel, ungefär där han håller sin hand om sin träklubba. Du finner den genom att dra en rak linje från Rigel (högra knäet) och genom Betelgeuse (vänstra axeln) och halva sträckan ytterligare upp till vänster.

Har du tålamod och sitter ute en stund kommer du säkerligen att träffa på även meteorer som härrör ur andra skurar eller kanske helt ensamma gruskorn som faller ner slumpvis. Följer du deras linje bakåt kommer de att missa radienten i Orion där Orioniderna skall utstråla.

Orioniderna är en årligt återkommande skur som varar i c:a en vecka runt sista veckan av oktober. Antalet synliga stjärnfall hamnar ofta kring ett tiotal per timme men kan vissa år nå så mycket som 40 – 60 per timme. Du kommer att se färre i storsta’n och fler om du når en riktigt mörk plats. I år har vi i alla fall tur med Månen som hinner gå ner innan skuren börjar synas.

Lite historik
Meteorskurar började för första gången att kopplas till specifika himlaobjekt under 1800-talet. E.C. Herrick observerade under 1839 och 1840 aktiviteten just kring denna tid i oktober. Senare kom astronomerna fram till att denna skur härrör från stoft som lossnar när komet Halley kommer nära Solen och börjar producera gas och stoft. Gasen skingras ganska snabbt medan stoftpartiklarna blir kvar i ungefär samma bana som kometen.

Liksom Halleys komet som passerar ganska nära Jorden och vars svans Jorden svepte rakt igenom i början av 1900-talet så ligger också många av damm och stenpartiklarna på kollisionskurs med Jorden. Halleys komet är också ansvarig för Eta Aquariderna som syns i april och maj.

Observera meteorerna
För att se skuren behöver du vara ute på nätterna mellan den 20 och 22. Jag rekommenderar att du sätter dig bekvämt tillbakalutad så att du ser så mycket himmel som möjligt. Om du, som jag, vill kolla om meteorerna kommer från Orion rekommenderar jag att du sätter dig med fötterna emot Orion. Det är ingen idé att börja kika innan radienten är över horisonten vilket sker kring kl. 22.00. Därefter blir det sannolikt bättre ju längre kvällen/natten går. Observera att meteorskurar är lite oförutsägbara och att du ser fler meteorer/stjärnfall ju längre tiden du observerar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>