20 mars – vårdagjämningen infaller

Kl. 18.15 svensk sommartid passerar Solen vårdagjämningspunkten. I teorin skulle detta innebära att Solen är ovanför horisonten  lika mycket som den är nedanför. Men i och med att atmosfären bryter ljuset på dess väg ned mot jordytan så kommer Solljuset faktiskt att nå jordytan så långt som 15 minuter efter att Solen har passerat bakom horisonten.

2018-03-15_varagjmn
Solens läge fem dagar innan den passerar vårdagjämningspunkten
(platsen där de två linjerna korsas). Bilden kommer från det
mycket potenta programmet Stellarium.

Vårdagjämningspunkten är den plats på himlavalvet där solens synbara bana över himlen (på grund av jordens bana kring Solen) korsar himmelsekvatorn (den linje som sträcker sig rakt ovanför jordens ekvator).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *