Föredrag – Partikelfysikens historia

Detta föredraget är förvisso inte nytt utan har hållits bl.a. på Mariestads Astronomiska Klubb tidigare. Det har inte legat ute här på Klara skyar än, så det förtjänar lite reklam.

Partikelfysik

Föredraget följer partikelfysikens historia. Vi gör nedslag i historien och träffar vetenskapare som  Anaxagoras och hans tidiga beskrivning av materians egenskaper som beror på olika ordning på mycket små partiklar inuti materien. Vi träffar Thomas Young och ser på hans beskrivning av ljusets egenskaper. Vi träffar också Richard Feynman som var en av upptäckarna av de tidigaste bevisen för kvarkar (även om James Bjorken och Richar Feynman inte använde just det namnet på dem).

Givetvis träffar vi även Maxwell, Röntgen, Planck och många fler på vår väg ned i djupet med avslutning med Peter Higgs och den s.k. Gud-partikeln eller Higgs-bosonen som den idag heter.

På vägen kommer vi också stifta bekanskap med en massa trevliga modeller, experiment, manicker och aparater så som periodiska systemet, Berkeley synchro-cyclotronen, bubbelkammaren, PETRA, SLAC, Fermilab, CERN etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>