10 september 2018 – komet 21 P/Giacobini-Zinner

Under första halvan av september ligger denna kortperiodiska komet som närmast Jorden. Dessutom råkar den vara i Perihelion vilket innebär att den ligger som närmast Solen. Kometen har en bana som för den ett varv runt Solen på 6,6 år. Den 10 september passerar den alltså också som närmast Jorden med 0,39 astronomiska enheter (AE) eller endast 58 miljoner km.

Innan vi ropar hej bör vi dock klargöra; detta är en liten komet på knappa två kilometer, så den kommer inte vara jämförbar med de två stora kometerna på 1990-talet. Detta till trots är den redan nu ett trevligt objekt för små amatörteleskop. (Undertecknad har inte själv observerat den ännu, men hoppas att ha orken i samband med bra väder.)

800px-Comet_21P_Giacobini-Zinner_August_2018
Komet 21-P Giacobine/Zinner fotograferad 18 augusti
2018 med en Canon 600D och ett Celestron AVX 8 tum
och en fokalreducerare (0,5x). Bilden är resultatet av
90 bilder på 2 minuter bearbetade i programmet PixInsight.
Foto: Alexander Vasenin.

Kometen kommer sannolikt nå en ljusstyrka av magnituden 7 eller kanske rent av 6. Den kommer alltså inte bli synlig för blotta ögat men väl synlig i en fältkikare.

Kometen 21 P – Giacobine/Zinner upptäcktes av den franske astronomen Michel Giacobini i Vattumannens stjärnbild den 20 december år 1900. Den återupptäcktes två passager senare av astronomen och astrohistorikern Ernst Zinner under en observation av den variabla stjärnan Beta Scuti23 oktober 1913.

Kometen brukar nå en ljusstyrka av magnituden 8 (d.v.s. huvudsakligen ett teleskopobjekt) men 1946 fick den en serie utbrott som sände ut gas och stoft i en sådan omfattning att den nådde magnituden 5 och var skönjbar för blotta ögat för en erfaren amatör från en mörk himmel.

Kometen är också ansvarig för den årligen återkommande meteorskuren Draconiderna (som ibland omnämns som Giacobiniderna).

Även om dess bana för den nära Jorden ibland är denna komet inget att oroa sig för. Dess närmsta passager skulle kunna föra den så nära som 5 200 000 km från oss. Det är c:a 13 gånger så långt bort som vår egen måne.

Vill du själv se kometen så finner du användbara kartor på theskylive.com.

Klara skyar!
Gunnar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>