2018-08-29 – New Horizon har nu fotograferat Ultima Thule

Hur konstigt detta än låter i Svenska öron så stämmer faktiskt titeln. New Horizon kommer ju på nyårsdagens eftermiddag och kväll köra förbi det mest avlägsna objekt som någonsin besökts av en av människor skapad sond. Objektet har fått smeknamnet Ultima Thule.

NH_ultima_thule_first_detection_v3
Bilden är sammansatt av 48 exponeringar tagna
med New Horizons Long Range Reconnaissance
Imager (LORRI). Från bilden (t.v.) har ljuset från stjär-
norna subtrahetars vilket gör att alla “prickar” som
inte hör hemma mot stjärnbakgrunden syns (t.h.).
Foto: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics
Laboratory/Southwest Research Institute.

Forskarna blev mycket imponerade när de lyckades få fram såpass mycket data ur denna bild att de kan skönja Ultima. Tidigare har de endast känt till Ultima Thules bana via bilder tagna med Hubble-teleskopet. När de nu även funnit kroppen med LORRI så kan de triangulera dess läge med mycket god noggrannhet och på så vis planera banjusteringar med mycket bättre säkerhet. Bilderna togs den 16 augusti och har sedan skickats iväg emot Jorden där de uppfångades av Deep Space Network-antennerna.

På bilden ligger Ultima fortfarande 172 miljoner kilometer från New Horizon och c:a 65 miljarder km från Jorden. Den närmsta stjärnan på den vänstra bilden är 17 gånger ljusstarkare och bakgrunden är full med stjärnor. Att det syns spår av stjärnorna på den högra bilden beror dels på att bilderna inte är 100% i linje och dels på att enstaka stjärnor faktiskt har varierat I ljusstyrka mellan de tagna bilderna.

“Bildfältet är fullt med stjärnor vilket försvårar finnandet av ljussvaga objekt,” berättar Hal Weaver forskare på John Hopkins Applied Physics Laboratory. “Det är verkligen som att hitta en nål I en höstack. På de första bilderna är Ultima bara som en liten bula på en stjärna som är 17 gånger ljusstarkare, men Ultima kommer att bli ljusstarkare och lättare att se medan rymdsonden närmar sig.”

“Vårt team har arbetat hårt för att se om det var möjligt att detektera Ultima med LORRI på ett så långt avstånd, och svaret är nu ett tydligt ja,” berättar projektets chefsforskare Alan Stern på Southwest Research Institute, Boulder, Colorado. “Vi har nu siktet inställt på Ultima från ett betydligt längre avstånd än vi trodde var möjligt. Vi står på Ultimas tröskel och enastående forskning står för dörren!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>