21 januari – Månförmörkelse

Hej på er! Detta kommer sannolikt att bli sista inlägget här på ett tag. Jag har under lång tid sysslat med astronomi. Jag har varit verksam på Slottsskogsobservatoriet i 23 år och jag har sedermera jobbat med mikroskopi men också astronomi paralelltt med astronomiföredrag och besök på den lokala astronomiföreningen.

Nu kommer jag ta en paus i allt astronomiserande för att ta upp en gammal hobby, nämligen Bonsai! Således kommer denna sida att vila. Om andan faller på lovar jag att hålla er underrättade, men som sagt kanske inte med den frekvens som jag tidigare försökt hålla.

Med det sagt; håll till godo!

Delvis förmörkad måne, juli 2018. Foto Gunnar Sporrong

Måndag morgon är det dags för årets första större astronomihändelse. Månen ligger nu så till i sin bana att den kommer passera in i Jordens skugga. Fenomenet är vackert och lätt att skåda både för blotta ögat, med kikare eller med amatörteleskop. Så, har du ett teleskop i garderoben så är det nu det är dags att gå ut och rasta det.

Alla tider finns längst ned i artikeln.

Ni som såg förmörkelsen i somras kanske blev avskräckta av det faktum att det fortfarande var ljust ute och Månen låg försjunken i dis under den förmörkelsen. På måndag blir omständigheterna väldigt annorlunda. Dels sker förmörkelsen under natten. Dels är det kallt och torrt, så att om vi bara slipper moln blir det riktigt fint.

Även denna gång är förmörkelsen ganska lång (lite mer än en timme i kärnskugga) så har du kamerautrustning så får du gott om tid att fotografera. Se bara till att ha fri sikt mot väster. (Passa också på, både Venus och Jupiter ligger i väster i gryningen.

Så, till det som du väntat på. Tiderna!
1.    Månen passerar in i penubran, eller jordens halvskugga. Står du just nu på Månens östra sida ser du jordens skiva börja täcka den ljusstarka Solen. Det tar ett tag innan vi på Jorden ser någon mörkning på vänstra sidan. Tålamod!
2.    Umbran når Månen. Vid Månens östra rand (vänster sida från där du står) täcker nu Jorden hela solskiva. På den västra sidan syns fortfarande en del av Solen.
3.    Totalitet. Nu kan du inte se Solen någon stans på Månens yta. Däremot kommer en del av Solens ljus att gå genom Jordens atmosfär. På samma sätt som du upplever solljuset rött vid solnedgången skulle du nu på Månen uppleva solnedgång runt hela Jordens rand samtidigt. Därför blir marken på månytan framför dina fötter vackert roströd. Det är vad astrologer började benämna “blodmåne” på 1970-talet.
4.    Nu har totaliteten slutat och Solens ljus träffar återigen den östra (vänstra) sidan av månskivan. Västra sidan är fortfarande förmörkad.
5.    Nu upplever alla delar av Månen i alla fall delvis solljus. Du kan fortfarande se en skuggning på högra sidan där delar av solljuset skyms fortfarande.
6.    Månen är nu fullt upplyst.

1. 03.36.30: Penumbrakontakt
2. 04.33.54: Umbrakontakt
3. 05.41.17: Totalitet
4. 06.43.16: Totaliteten slutar
5. 07.50.39: Umbran passerat
6. 08.48.00: Penumbran passerat

OBS! Passa  på! Det kommer dröja c:a 10 år till nästa chans att se en lika bra månförmörkelse i Sverige.
Text och foto: Gunnar Sporrong/Astro Sweden

Leave a Reply