Om Klara Skyar

Innehållet på KlaraSkyar är huvudsakligen fokuserat på vad som händer där uppe. Astronomi och rymdfart, men även vad som går att se för nybörjaren och den färske amatörastronomen. Jag kommer även då och då ta med storskaliga geologiska processer och annat som påverkar eller påverkas av händelseförlopp på vår egen planet.

Jag har alltid gillat astronomi och att dela med mig av vad som händer i rymden. En av mina många delar i detta intresse har varit astrokalendrar. Jag har under en period på 90-talet skapat en astrokalender för den då aktiva tidskriften “Astronomi och Rymdfart”. I slutet på 90-talet talade jag in på Astrosvararen, en telefonsvarare tidigare skött av min mentor Erik Andersson. En man som också företrädde mig som ordföranden i Slottsskogsobservatoriets Vänner.

I samband med astronomiåret (2009) fortsatte jag med att placera en astrokalender på Göteborgs Naturhistoriska Museum. En kalender som sedan kom att vara del i podcasten Slottspod som jag grundade tillsammans med Katja Lindblom och Emanuel Blume uppe på Slottsskogsobservatoriet.

Nu när Slottspod inte alltid utkommer med regelbundenhet beslöt jag att starta denna sida som sköts av undertecknad fast ibland i samarbete med AstroSweden AB där jag på dagarna tjänar mina pengar i form av mikroskopiansvarig. Därav kommer delar av materialet figurera där och även på Extreme Weather Prognosis där jag också gästspelar ibland.

Hoppas du har nytta av den information jag delger!

Gunnar Sporrong (astrokemist och astropedagog)

Hälsa gärna på mina vänner:

http://www.astrosweden.se

http://www.ewp.se