Artificiell Intelligens

Artificiell Intelligens är ett begrepp som används mer och mer frekvent. Många forskare anser att 2022 är året som Artificiell Intelligens tog fart på riktigt.

Men vad är då AI? Är AI något jag kan ha nytta av i min vardag? Hur påverkar AI mitt jobb idag och i framtiden? Hur påverkar AI de nyheter jag läser på sociala medier och på officiella nyhetssajter?

Läste du till exempel artikeln om när Donald Trump togs av amerikansk polis? En artikel helt baserad på scener skapade med AI. Fast det tog flera dagar innan det uppdagades, och då hade nyheten redan nått hela världen. Eller visste du att debattartiklar i lokalpressen i Skara till viss del skrivs av AI, med handpåläggning av politiker som bara sätter ramen, men inte orkar skriva själva?

Dessutm har AI’ns politiska korrekthet skapat en vinkling, okänd för de flesta. Det har visat sig att en kärntrupp inom gänget bakom en av de världens mest använda AI har en tydlig politisk koppling till ett av de stora partierna i ett av världens mest betydelsefulla länder (Läs USA). Således kommer denna AIs alla svar vara lätt politiskt vinklade. Är du ovetande om detta kanske du tror helhjärtat på allt som denna AI säger.

AI ses av många som något helt fantastiskt, samtidigt som andra riskerar att förlora sina jobb p.g.a. AI. Dessutom anser 56% av forskare inom området (år 2024) att det finns en risk på mer än 5% att AI kommer utgöra ett allvarligt hot mot mänskligheten i framtiden. Under tiden utvecklas AI snabbare och snabbare, och inte alltid av folk med människans bästa i fokus.

Vi går igenom begreppen historien och funderar över framtiden.

Star Trek, 2001 eller Terminator?
Vilken framtid tror du mest på?